Ventilatie

Schoolventilatie is belangrijk installatie-item

Schoolvenilatie is een belangrijk installatie-item in 2010. Niet voor niets reserveerde de overheid vorig jaar zo`n 150 miljoen euro voor een betere ventilatie. En dat was hard nodig, uit verschillende onderzoeken bleek dat het binnenmilieu in vooral basisscholen slecht is.

De kwaliteit is onder andere slecht door de aanwezigheid van CO2. Ideaal is een concentratie onder de 800 ppm (parts per million), terwijl het Bouwbesluit een bovengrens van 1.200 hanteert. In veel scholen wordt die grens echter ruimschoots overschreden en stijgt de CO2-concentratie boven de 2.000 ppm. Uit verschillende studies blijkt dat dit de studieprestaties van leerlingen negatief beïnvloedt. Dat de luchtkwaliteit in basisscholen zo dramatisch slecht is (zelfs in nieuwbouw) komt door de gebruikte ventilatietechniek. Veel scholen hebben alleen klap- of bovenramen, soms met ondersteuning van (centrale) mechanische afzuiging. Raampjes en roosters geven tocht en worden meestal snel door de leerkracht gesloten, vooral 's winters.

Een groot aantal fabrikanten biedt echter goede oplossingen, vaak in combinatie met warmteterugwinning. Door het grote aantal aanbieders, zien veel scholen door de bomen het bos niet meer. Het is daan aan te raden en professioneel adviesbureau in te schakelen.

Gebaseerd op: Installatie en Sanitair Magazine