Algemeen

Schneider Electric zorgt voor energiebeheer in Regenboogstadion

Schneider Electric zorgt voor energiebeheer in Regenboogstadion
Het Regenboogstadion van SV Zulte Waregem werd de afgelopen jaren fel gemoderniseerd. Het “Masterplan Regenboogstadion” werd begin 2014 opgesteld en sindsdien in opeenvolgende fases uitgevoerd. De elektrische installatie is intussen voltooid. Zowel de middenspannings- als de laagspanningsverdeling zijn van Schneider Electric. De verdeelborden werden gebouwd door P&V Elektrotechniek en geïnstalleerd door Engie Fabricom.

Stroomverdeling

Aan beide kopeindes van het veld bevindt zich een middenspanningsstation met RM6 schakelbord en voedingstransformator van 800 kVA. Het ene voor de zone met tribune D (bouwfase 1) en het andere voor de zone met tribune B (bouwfase 2).

Beiden voorzien ze het hele complex van stroom die verdeeld wordt over twee algemene laagspanningsborden van Schneider Electric van het type Prisma P (1.250 A). Van hieruit wordt de verlichting en de stopcontacten gevoed over een 15-tal vitale Prisma G (630 A) verdeelborden die over het hele complex verspreid zijn. Fase 3 en fase 4 moeten nog afgewerkt worden. Al de borden werden gebouwd door P&V Elektrotechniek, erkend bordenbouwer van Schneider Electric, en bestukt met Schneider Electric componenten (Compact NSX, Acti9 modulaire apparaten).

Het voedingssysteem van Tribune D (fase 1) voedt naast verlichting en stopcontacten ook een zware HVAC installatie van 1.500 kW voor de veldverwarming en beschikt over een noodgenerator van 400 kV die in geval van stroompanne inspringt (automatische normaal-noodomschakeling) voor de voeding van het public adres systeem (audio), de verplichte noodverlichting en een derde van de normale verlichting. De noodgenerator van het voedingssysteem van tribune B (fase 2) kan 130 kVA leveren, eveneens aan het public adres systeem, de noodverlichting en de RWA (rook en warmte afvoersysteem). Dit laatste moet bij brand veilige vluchtwegen garanderen voor mensen en tegelijkertijd de brandweer voldoende zicht bieden om de brandhaard te kunnen lokaliseren en gericht te bestrijden. RWA, noodverlichting en audiosystemen maken essentieel deel uit van de veiligheid bij voetbalwedstrijden. Voetbalveldverwarming is inmiddels ook verplicht. Engie Fabricom voert het elektrisch beheer uit van de volledige installatie met inbegrip van de verlichting, het public adres systeem, het RWA-systeem en de HVAC-installatie.

Schneider Electric zorgt voor energiebeheer in Regenboogstadion

UEFA-voetbalnormen

Dankzij de vernieuwing van het stadion voldoet deze nu aan de UEFA-voetbalnormen (categorie 4) die onder andere de minimale lichtsterkte, de noodvoorzieningsverlichting, de capaciteit van toeschouwers en dergelijke bepaalt. SV Zulte Waregem kan daardoor zijn Europese thuismatchen in eigen huis spelen.

Ook interessant


Build for Life