Algemeen

Schilders zien toekomst positiever in

Het ergste van de crisis is achter de rug maar de schildersector zit nog niet op het pre-crisisniveau. Voor de toekomst ligt het aantal optimisten beduidend hoger dan voorheen. Om hun succes in de toekomst te verzekeren, rekenen de schilders op de kwaliteit van het door hen geleverde werk, de professionele afwerking en hun vakkennnis. De grootste bedreigingen voor het eigen bedrijf en de sector in het algemeen, zijn de oneerlijke concurrentie en het tekort aan degelijke werkkrachten. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de enquête van Bouwunie bij 204 schildersbedrijven. Bouwunie stelde deze voor in de aanloop naar dé vakbeurs voor de schilders-woninginrichters, Triënnale Verf & Decoratie 2011, die dit weekend plaatsvindt in Roeselare.

Ergste achter de rug maar pre-crisisniveau nog niet bereikt

De meerderheid van de ondervraagde schildersbedrijven heeft momenteel voldoende werk. 20% heeft zelfs “te veel” om handen. Dat wil zeggen dat ze hun klanten niet onmiddellijk kunnen bedienen. 9% zegt te weinig opdrachten te hebben. Ter vergelijking: vorig jaar was dat 13%, in 2008 – vóór de crisis – omzeggens niemand. De volgende maanden zien er goed uit. De orderboekjes zijn alvast normaal gevuld. De meeste schildersbedrijven (90%) hebben een volgeboekte agenda voor minstens de volgende twee maanden. 34% heeft nog werk tot aan de zomervakantie. 25% ook nog daarna. 79% geeft aan met winstgevende prijzen te werken. De rest zit in de gevarenzone. Ze draaien break-even of zelfs met verlies (1%). 37% van de werkgevers heeft in de jongste weken een beroep moeten doen op het systeem van de tijdelijke werkloosheid. 2% heeft mensen moeten omslaan om economische redenen (te weinig werk). Ter vergelijking: vorig jaar moest 9% mensen ontslaan.

Dat wil zeggen dat het ergste van de crisis achter de rug is maar dat de schilderssector nog niet op het pre-crisis-niveau zit. De activiteit in de bouw is vorig jaar gedaald met 1% (en de schilders komen op het einde van het bouwproces) en zou in 2011 opnieuw groeien, maar slechts met 1%. Een spectaculaire toename van het werkvolume zit er dus niet in. De schildersbedrijven kunnen in tegenstelling tot de isolatiebedrijven, installateurs en schrijnwerkers, niet profiteren van de verhoogde aandacht voor energiebesparing. Gelukkig heeft de regering zopas beslist om het verlaagde btw-tarief van 6% voor renovatiewerken aan woningen tussen 5 en 15 jaar oud (dit tarief geldt sowieso voor woningen van 15 jaar en ouder maar was tijdelijk voor jongere woningen) definitief te maken. Een niet-verlenging had een kleine ramp geweest voor de sector.

Vakman onderscheidt zich door kwaliteit, professionalisme en vakkennis

Voor de meerderheid van de ondervraagden ziet de toekomst er rooskleurig uit, zowel voor de sector (96% waarvan 11% zich erg positief uitlaat over o.a. meer winst, meer opdrachten, hogere waardering voor vakmanschap) als voor het eigen bedrijf (98% waarvan 41% grote positivo’s). Het aantal pessimisten over de toekomst ligt beduidend lager dan de in de vorige jaren (toen 14% en 9% schildersbedrijven de toekomst negatief inschatten).

Om hun succes in de toekomst te verzekeren, zullen kwaliteit, professionalisme en vakkennis alleen maar aan belang winnen. Ook communicatie en overleg met de klant is broodnodig, en dit meer dan vroeger. De schilder merkt dat de klant ook mondiger en beter geïnformeerd is. Dat betekent dat de schilder goede afspraken moet maken met de klant.

De klant wordt ondertussen alsmaar kleurbewuster (volgens 89% van de ondervraagde schildersbedrijven) en dat betekent dat de schilder niet alleen gevraagd wordt om kleuradvies te geven maar ook om te adviseren over de combinatie met andere structuren en materialen zoals muren en gordijnen, en om zijn of haar kijk te geven op het gehele interieur. 80% van de schildersbedrijven geeft aan dat dit een duidelijke trend is. Deze troeven bieden de schilder als vakman een meerwaarde ten opzichte van zwartwerkers en doe-het-zelvers. Ze spelen deze dan best ook ten volle uit.

Tekort aan vaklui stijgt op knelpuntenlijst

Gevraagd naar de grootste bedreigingen voor het eigen bedrijf en de sector in het algemeen, zet 71% van de schildersbedrijven de oneerlijke concurrentie op nummer één. Bij de werkgevers gooien de loonkosten de hoogste ogen (88% van de werkgevers; 70% algemeen). Op nummer twee prijkt het tekort aan degelijke werkkrachten (67% van de werkgevers; 55% algemeen). Het lijstje met bedreigingen wordt aangevuld met administratieve rompslomp, papierwinkel (54%), te hoge algemene kosten (54%), concurrenten die onder de prijs werken (41%) en te veel onduidelijke wetgeving (37%). In vergelijking met vorig jaar valt vooral het alleen maar nijpender wordende tekort aan vaklui op.

De helft van de ondervraagde schildersbedrijven vindt dat het schildersonderwijs beter kan. 96% van hen vindt dat leerlingen in de eerste plaats meer praktijkervaring nodig hebben. 53% wil de algemene vakkennis opkrikken en 29% stelt dat de schildersopleidingen in het onderwijs een totale opwaardering nodig hebben zodat de kwaliteit van de studenten verhoogt.

Dat de Vlaamse schildersbedrijven flink wat concurrentie ondervinden, is een oud zeer. Deze concurrentie komt ook van collega-schilders, wat volstrekt normaal is, en die nu, bij de voorzichtige heropleving van de economie, toch al iets minder scherp wordt aangevoeld dan vorig jaar. 51% klaagt echter over concurrentie van zwartwerkers. Volgens 23% is die vergroot.

Triënnale Verf & Decoratie 2011

Dé vakbeurs voor de schilders-woninginrichters is in het weekend van 26 en 27 maart aan zijn 14de editie toe. 65 exposanten en 250 vooraanstaande verf- en decoratiemerken stellen er hun aanbod voor met een ruime keuze aan verven, decoratie- en afwerkingsproducten, wand- en vloerbekleding en allerhande materialen. De vorige editie kon 3.130 professionele bezoekers waarvan 2.219 schilders-decorateurs bekoren. Dit jaar verwacht Bouwunie minstens een evenaring van deze aantallen. Tijdens de Triënnale organiseert Bouwunie een symposium over de toekomst van het schildersonderwijs in Vlaanderen en het schildersvak van morgen (zaterdag 26 maart | 10u-11u30). Nadien volgt de prijsuitreiking van de 3de schilderswedstrijd “Jong Talent”. 130 leerlingen uit 16 scholen dienden een werkstuk in dat op 12 maart door een professionele jury beoordeeld werd en dat zaterdag beloond kan worden met een van de 9 prijzen, waaronder de prijs “Jong Talent 2010-2011” en de “Special Prize Wim Delvoye”. De werken van de laureaten zijn te bewonderen op de beurs.

De Triënnale vindt plaats op 26 en 27 maart van 10u30 tot 18u in het Fabriekspand in Roeselare.

Link: www.triennale.be
Build for Life