Algemeen

Scheuren in 2 jaar oude Chinese tempel

Architect Fred Greven heeft onder toezicht van Taiwanese bouwmeesters de Chinese Fo Kuang Shan Tempel volgens de wetten van Feng Shui ontworpen. Ondanks de 10 miljoen gulden (4,54 miljoen euro) die eraan gespendeerd is, vertoont het bouwwerk reeds scheuren en lekkages. De aannemer is failliet. De architect meent dat de garantie al verstreken is.

Op 15 september 2000 kwam koningin Beatrix speciaal naar Amsterdam voor de opening van de Chinese tempel. Het is de eerste Boeddhistische tempel in Nederland en gebouwd op heilige grond. In de vijftiende eeuw had op dezelfde plaats het klooster van de Cellezusters gestaan, vrouwen die patiënten met besmettelijke ziekten (zoals de pest) behandelden. De Chinese tempel is tot stand gekomen met financiële steun van de Chinese Ondernemersvereniging Amsterdam, de gemeente Amsterdam en de NV Zeedijk. De religieuze organisatie Buddha’s Light International Association en Henry Lo van het Amstelveense restaurant Jasmijn waren de opdrachtgevers voor de bouw van de tempel. Buddha’s Light – een Taiwanese organisatie die wereldwijd meer dan honderd tempels beheert - is bovendien de eigenaar van het gebouw en heeft reeds diverse keren geklaagd bij de architect. De houten balken zijn gescheurd, er zijn 4 lekkages, de lampen van de bordjes “nooduitgang” zijn elke keer kapot, het rolluik bij de toegangspoort doet het niet en de ventilatie in de keuken heeft nog nooit voor frisse lucht gezorgd. Twee jaar naar voltooiing van de bouw zijn de aannemer en de architect echter niet meer aansprakelijk te stellen. De architect meent dat er geen garantie meer op de tempel ligt. En de aannemer is ondertussen failliet.

Heilige maat
Chinatown Amsterdam bevindt zich binnen de driehoek stormsteeg, Gelderse Kade en de Zeedijk gelegen in de wijk Nieuwmarkt. De winkels verschillen van een vishandel tot fysiotherapiepraktijk. Op de Zeedijk staat de He Hwa tempel. De architect van de tempel, Fred Greven uit Krommenie, reisde naar Taiwan om inzicht te krijgen in de Chinese Bouwstijl. De tempel moest namelijk gebouwd worden volgens de wetten van Feng Shui. Over de bouw van de tempel is meer dan vier jaar gedaan. Het complex is ontworpen volgens de heilige maat (32,5 cm), met afmetingen die al eeuwenlang in China bij andere tempels worden toegepast. De dieren op het dak van de tempel komen uit de Chinese dierenriem. De draken staan voor bescherming van het gebouw en de buurt. De kleuren rood en geel, zijn overgenomen van vroegere paleizen uit China. In het midden van de hoofdzaal staat een donkergekleurd beeld van Guanyin, de godin van de barmhartigheid. Letterlijk betekent Guanyin “Zij die luistert naar de geluiden van de wereld”. Guanyin is in de He Hwa tempel afgebeeld met vele armen, ook wel bekend als de “Guanyin met 1000 armen”. Aan weerszijden van Guanyin staan twee beschermers van de boeddhistische leer. De een is Chia Lan, beschermer van tempels. In Taiwan heeft hij vaak een rood gezicht. De ander is Wei Tuo, die waakt over tempels en slechte geesten buiten houdt.
Build for Life