Algemeen

Scheuren Antillenflat ontstonden tijdens bouw

Al tijdens de bouw van de Antillenflat in Leeuwarden ontstonden scheuren, waardoor de wapening van het beton is gaan roesten. Uiteindelijk leidde dat tot de val van de bovenste galerij, die de onderliggende galerijen in haar val meenam. Dat maakte ingenieursbureau EconStruct, dat onderzoek deed naar het ongeval in mei, dinsdagavond bekend.

Op 23 mei stortte de galerij van vijf lagen van de Antillenflat in. Per verdieping kwam ongeveer vier meter galerij omlaag zetten. EconStruct vermoedt dat tijdens het bouwen van de galerijen de ondersteuningen te vroeg is weggehaald, toen het beton nog niet helemaal droog was.

Het gebouw werd in 1965 gebouwd. Volgens EconStruct, dat onderzoek deed in opdracht van de vereniging van eigenaren van de flat, voldeden de bouwtekeningen aan de eisen, maar zijn er in de uitvoering dingen misgegaan. De ligging van de wapening was te laag en de vloer viel een centimeter dikker uit dan in het ontwerp berekend was. Daardoor was de vloer zwaarder dan de bedoeling was.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant


Build for Life