Interieur

Schadekosten huisdieren: wanneer het dierenfeest een beestenboel wordt

Schadekosten huisdieren: wanneer het dierenfeest een beestenboel wordt
Op 4 oktober is het Werelddierendag en dus feest voor alle huisdieren. Alle pootjes mogen die dag even flink van de vloer. Die geliefde huisdieren zijn er immers altijd voor ons. Het hele jaar door. Dat merken we soms ook op een minder plezante wijze. Huisdieren hebben, is in de praktijk namelijk niet alleen maar een groot knuffelfeest. De viervoeters brengen ook wat verantwoordelijkheden én kosten met zich mee. Wat als huisdieren er bijvoorbeeld zo’n groot feest van maken en flinke schade veroorzaken aan het interieur, anderen of zichzelf? Dan zijn Brutus en Minoes even minder gewenst. Gelukkig is sommige schade door huisdieren te verzekeren. Handige weetjes op dierendag.

Schade in en aan huis

Verruilt Minoes haar krabpaal voor de nieuwe bank of die lederen stoel? Of ziet Brutus het verschil tussen de tafelpoot en zijn bot niet? Dan kunnen schade en de daarbij behorende kosten flink oplopen. Onvoorziene schades aan losse spullen in huis worden vergoed vanuit de inboedelverzekering. Schade aan de woning zelf valt onder de opstalverzekering. Volgens verzekeraars loopt iedereen die een dier in huis haalt bewust risico op schade. Huisdieren vallen volgens de verzekeraars onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Schade die door een huisdier ontstaat, wordt in de meeste gevallen dan ook niet vergoed. Wel zijn er uitzonderingen. In de meeste gevallen geldt er wel alleen een vergoeding met een allriskdekking. Ook is er meestal een maximumvergoeding vastgesteld. Of een verzekeraar schade door huisdieren uitsluit, is te vinden in de polisvoorwaarden. Staat hier niks over in de polisvoorwaarden? Dan wordt schade door huisdieren in principe gewoon vergoed.

Is er schade ontstaan door een (huis)dier dat zonder toestemming van de bewoner binnen is gekomen? Zoals wanneer de kat van een ander de woning inkomt en z'n nagels in de bank zet of een vaas omstoot. Dan vergoedt de verzekeraar de geleden schade wel. Deze schade was namelijk niet te voorzien.

Schade buitenshuis

Volgens de wet is de huisdiereigenaar aansprakelijk voor alles wat de harige vriend uitspookt. Zelfs als een eigenaar er niet bij is. Zet de poes haar nagels in de bank van de buren, dan is de eigenaar van het huisdier daar verantwoordelijk voor. Ook als de hond uit enthousiasme tegen iemand opspringt en daarbij schade veroorzaakt, zijn de kosten voor de baas. In dat soort gevallen is de aansprakelijkheidsverzekering in te zetten. Bij het uitkeren van een schadebedrag, wordt gekeken naar de materiële schade en letselschade die het huisdier heeft aangericht. Daagt de buurman Brutus uit of mishandelt deze de hond en ontstaat er schade door de reactie van de hond? Dan is niet de eigenaar maar de buurman zelf verantwoordelijk. Er moet dan wel worden bewezen dat de schade door zijn toedoen is ontstaan. De aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland niet verplicht, maar wel aan te raden. Het bezitten van een huisdier is een extra goede reden om deze verzekering af te sluiten.

Verwonding dier zelf

Het kan weleens voorkomen dat het feestbeest het zo bont maakt in huis of daarbuiten dat hij daarbij zélf ‘beschadigd’ raakt. Speciaal voor eigenaren van deze brokkenpiloten bestaan er huisdierverzekeringen. Eigenlijk een zorgverzekering voor huisdieren. Daarvoor wordt een vaste maandpremie betaald, waar vaste vergoedingen voor zorgkosten tegenover staan. Handig, want ook bij de dierenarts kunnen de kosten hoog oplopen.

Soms worden de kosten ook vergoed vanuit de inboedelverzekering. Hè? Ja, de hond of kat als inboedel… Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar door sommige inboedelverzekeraars worden kleine huisdieren gezien als een ‘zaak’, net als een bankstel of eettafel. ‘Schade’ aan een huisdier valt in enkele gevallen dan ook onder de inboedelverzekering. Staat in de verzekeringsvoorwaarden niet vermeld dat een huisdier als ‘zaak’ wordt uitgesloten, dan kan het zo zijn dat de verzekeraar de geleden schade vergoedt. Hiervoor moet de schade wel aan bepaalde (strenge) voorwaarden voldoen. Zo moet de hond of kat, of een ander huisdier, gewond zijn geraakt binnenshuis én door toedoen van iets of iemand. Zoals bijvoorbeeld wanneer zijn staart tussen de deur komt doordat de eigenaar de deur dicht laat vallen.

Schaf niet zomaar een huisdier aan

Huisdiereigenaren beseffen niet altijd hoeveel kosten en zorgen er komen kijken bij het aanschaffen van die o zo schattige Brutus of Minoes. Met verplaatsingen naar asiels tot gevolg. Aan alle mensen die overwegen om een dier in huis te nemen om zich bewust te zijn van alles lastigere zaken die daarbij komen kijken. Het verzorgen van Brutus en Minoes is niet alleen maar een knuffelfeest. Dierendag is toch des te mooier als elk dier een liefdevol baasje heeft. Daar mogen we best even bij stilstaan.

Ook interessant