Verbouwen

Schade in huis door anderen: wat nu?

Schade in huis door anderen: wat nu?
Het kan natuurlijk voorkomen dat er andere in jouw woning komen en schade veroorzaken. Je vraagt je dan misschien af: wie moet daarvoor betalen? Stel je voor: je hebt een leuk feestje of wat vrienden over de vloer. Dan gebeurt er zoiets: iemand morst rode wijn op je vloerkleed en het gaat er niet meer uit, iemand struikelt over een kabel waardoor er spullen kapot gaan, of de hond van een vriend maakt per ongeluk een dure vaas stuk. Of wat als een vriend je helpt met klussen en er gaat iets mis? Je hebt dan een verzekering nodig en het is verstandig om er een aantal te vergelijken. Laten we eens kijken wat je moet doen als er schade is ontstaan door anderen!

Schade door klussen en verbouwen met hulp van vrienden: wat te verwachten?

Tijdens een verbouwing schakel je vaak de hulp van vrienden en familie mee. Zij kunnen een handje helpen met een klusje of een kleine verbouwing in je huis. Super aardig, toch? Maar wat als ze daarbij per ongeluk iets beschadigen? In dat geval kun je deze schade melden bij je eigen inboedel- of opstalverzekering. Elkaar helpen leidt niet ook echt niet tot hoge kosten als er iets misgaat. Maar je moet dit wel melden bij je verzekeraar en de nodige stappen zetten om de schade te repareren.

Schade veroorzaakt door bezoekers: wie betaalt?

Heb je bezoek van vrienden of familie? Ook deze schade kun je meestal claimen bij je eigen inboedel- of opstalverzekering. Verzekeraars hebben dit zo geregeld om het voor jou makkelijker te maken. Vertel je verzekering dus dat de schade is veroorzaakt door een bezoeker. Als jouw verzekering niet alles dekt, kijk dan of de persoon die de schade heeft veroorzaakt een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Die verzekering kan dan misschien de kosten dekken. Let op: spullen zoals mobiele telefoons, laptops en andere elektronica zijn vaak niet meeverzekerd. Dus check je verzekeringsvoorwaarden goed, zodat je weet wat er wel en niet onder de dekking valt.

Schade door eigen kinderen: hoe zit dat?

Heb je kinderen? Deze maken regelmatig iets kapot, zowel in huis als in de tuin. In dat geval dekt je inboedel- of opstalverzekering dit vaak wel. Het moet wel onder de normale dekking vallen. Maar let op: als je als ouder niet goed hebt opgelet, kan dat invloed hebben op de vergoeding die je krijgt. Verzekeraars kijken namelijk naar hoe de schade is ontstaan. Leg daarom goed uit wat er is gebeurd als je de schade meldt bij je verzekering.

Schade door huisdieren: wie betaalt?

Er kan tot slot ook schade ontstaan door de huisdieren van jezelf of van je vrienden. Als vrienden hun huisdieren meenemen naar jouw huis, worden deze dieren net als de bezoekers zelf gezien. Schade die deze huisdieren veroorzaken, kun je meestal claimen bij je inboedel- of opstalverzekering. Maar als je zelf op een huisdier past, wordt het gezien als een deel van je gezin. Dan moet je goed op het dier letten. Als het dier terwijl het bij jou logeert schade maakt, kan het zijn dat je verzekering niet uitbetaalt voor de schade.