Algemeen

Dit zijn de voor- en nadelen van aanvullende verzekeringen

Dit zijn de voor- en nadelen van aanvullende verzekeringen
Sluit je de basisverzekering af? Dan voldoe je in principe aan de eisen uit de Zorgverzekeringswet. De basisverzekering dekt onder meer de kosten voor de huisarts, voorgeschreven geneesmiddelen en medische specialisten. Voor sommige Nederlanders is deze dekking meer dan genoeg, maar dit geldt niet voor iedereen. Gelukkig kun jij je ook nog aanvullend verzekeren. Twijfel je of dit verstandig is? Lees dan verder, want wij hebben hier de voor- en nadelen van aanvullende verzekeringen op een rijtje gezet.

Voordeel: je bent beter verzekerd

Het grootste voordeel van een aanvullende verzekering is dat je hiermee beter verzekerd bent. Je sluit zo’n verzekering immers af als aanvulling op de basisverzekering. Omdat verzekeraars zelf invulling geven aan aanvullende verzekeringen, kunnen ze overal anders zijn. Daarom kan het nooit kwaad om een vergelijking te maken als je van plan bent je aanvullend te verzekeren. Ondanks de verschillen zijn er ook overeenkomsten. Zo kun jij je praktisch overal aanvullend verzekeren voor fysiotherapie en de tandarts. Sluit je zo’n verzekering af en onderga je een behandeling bij de genoemde zorgverlener? Dan hoef je de kosten voor deze zorg niet (volledig) zelf te betalen.

Voordeel: er geldt geen eigen risico

Iedereen die een zorgverzekering afsluit, krijgt te maken met eigen risico. Er geldt namelijk een verplicht eigen risico van 385 euro, zowel in 2023 als 2024. Heb je zorg nodig uit de basisverzekering? Dan draai je zelf op voor de eerste 385 euro hiervan. Zodra het verplicht eigen risico ‘op’ is, worden de kosten vergoed door je verzekeraar. Als je ook voor vrijwillig eigen risico gekozen hebt, draai je zelf op voor een groter deel van de kosten.

Sluit je één of meerdere aanvullende verzekeringen af? Dan denk je misschien dat je ook hier eigen risico betaalt als je zorg nodig hebt. Dit is alleen niet het geval, want je betaalt geen eigen risico voor zorg uit de aanvullende verzekeringen(en).

Nadeel: je zorgverzekering valt duurder uit

Wie denkt dat aanvullende verzekeringen alleen maar voordelen hebben, heeft het mis. Er zitten namelijk ook een aantal nadelen aan. Het grootste nadeel zit hem in de kosten. De premie van je zorgverzekering stijgt namelijk als je de basisverzekering uitbreidt met een aanvullende verzekering. Hoe meer aanvullende verzekeringen je kiest, des te duurder je zorgverzekering wordt.

Ga je een zorgverzekering 18 jaar afsluiten en moet je de premie zelf betalen? Dan kun jij het je misschien niet veroorloven om een aanvullende verzekering af te sluiten. In dat geval beperk jij je waarschijnlijk tot de basisverzekering. Logisch, maar hierdoor kun je uiteindelijk duurder uit zijn. Je draait dan zelf op voor de kosten als je zorg uit een aanvullende verzekering nodig hebt.

Nadeel: zorgkosten worden soms maar gedeeltelijk vergoed

Je bent weliswaar beter verzekerd met aanvullende verzekeringen, maar het is niet zo dat alle zorg vergoed wordt. Heb je een aanvullende tandartsverzekering? Dan kan het toch zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden slechts een deel van de kosten als je aanvullende zorg nodig hebt.

Omdat verzekeraars de inhoud van aanvullende verzekeringen zelf bepalen, kan de dekking overal anders zijn. Daarom is het verstandig om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken voordat je een zorgverzekering afsluit. Je voorkomt op deze manier dat je een duurdere aanvullende verzekering afsluit met een minder uitgebreide dekking. Hierdoor ben je onderaan de streep vaak goedkoper uit.

Ook interessant


Build for Life