Interieur

Salon du Meuble 2004: Parijs sombert

Hoewel hij pas een paar jaar oud is, heeft de nieuwe eeuw ons nog maar weinig vrolijks geboden en het ziet er niet naar uit dat dat snel zal veranderen. De boodschap is somber, maar het Franse trendwatchersduo Fitoussi en Pillet acht dit jaar een zwartgallig sausje van belang voor wie hun kijk op de nieuwste ontwikkelingen in het design goed wil proeven.

Volgens het duo steken we slecht in ons vel, omdat we worden geplaagd door een gebrekkig moreel besef, door de stagnatie van de vooruitgang, de vergrijzing, de slechte verdeling van de rijkdom, ons eigen gebrek aan zin voor avontuur en andere treurigheden. Kortom door de dreiging van ons mogelijk definitieve falen. Ons grootste belang is nog slechts wegen te vinden om van dag tot dag te overleven. Gemeenschappelijke idealen hebben het veld geruimd voor een fanatiek individualisme. Er zijn leukere manieren om een artikel over de op de Parijse Salon gesignaleerde designtrends te beginnen, maar het moest dus even. Wie erdoor van streek is geraakt, moet maar bedenken dat het doorgaans allemaal zo'n vaart niet blijkt te lopen.

Klimaat

Fitoussi en Pillet zijn dit jaar kennelijk op zoek gegaan naar manieren om in het door hen geconstateerde onheilspellende en egocentrische klimaat op de been te blijven. Ze vonden er vier. De eerste drie zou je, om in de sfeer te blijven, overlevingsstrategieën kunnen noemen. De vierde ligt wat minder voor de hand.


Het licht zal volgens het duo in de toekomst meer dienen dan louter de verlichting. Het gaat een eigen leven leiden. Het wordt kleurrijk licht dat ruimte suggereert, emoties oproept, verhalen en poëzie vertelt en dromen inspireert. Licht kortom als de magie van het nachtelijk elfenwoud waarin we, hunkerend naar meer betere tijden, kunnen wegdromen van de werkelijkheid. Die ontwikkeling, door Fitoussi en Pillet Light Show genoemd, is overigens al een paar jaar aan de gang.

De tweede trend is puur. Hij past ook naadloos in tijden van onvrede. Puur staat voor het zoeken naar een nieuw evenwicht tussen de gemaakte en de natuurlijke wereld, naar de kwaliteit van het leven en naar de oorsprong van de dingen en van onszelf. Een nieuwe relatie dus met water, planten, zintuigen en het eigen lijf. Fitness, groene stroom en scharreleieren hebben er ook mee te maken. Fitoussi en Pillet noemen de trend Earth, Wind and Fire en ook daarvan zijn al een tijdje symptomen te zien.

Schulp

De schulp is het derde overlevingsobject. Terwijl men elders halsoverkop in kelders duikt om het vege lijf te redden, behoeden wij onze gekwelde geesten voor externe ongemakken door in onze schulp te kruipen. Dat moet dan wel een van homecinema, internet en koelkast voorziene comfortabele retraite zijn, van waaruit we op gepaste tijden even kunnen controleren of de wereld nog niet vergaan is. Dergelijke peperdure multifunctionele meubels zijn al een tijdje in opkomst. Fitoussi en Pillet noemen het Micro Univers.

Minder goed te duiden is hun laatste trend, het door het duo gesignaleerde groeiende aanbod van fraai ontworpen en redelijk betaalbare massaproducten. Fitoussi en Pillet spreken van Mass Market, dat we voor het gemak maar als Hema zullen vertalen. In Nederland houdt immers de Hema zich daar allang mee bezig, ook al toen de bomen nog tot in de hemel leken te groeien en geluk nog heel gewoon was. Een oorzakelijk verband met de geconstateerde treurige tijden ligt niet voor de hand, tenzij een machtige coalitie van duistere krachten ons ermee zoet wil houden. Zoals ooit met brood en spelen.


GEZIEN OP DE BEURS IN PARIJS

Cuddle

Cuddle (staat voor knuffel) is een remake met gewijzigd uiterlijk en comfort van de serie zitmeubilair Calin die Pascal Mourgue's tien jaar geleden voor Ligne Roset ontwierp. De serie omvat fauteuils, banken, eettafelstoelen en voetbanken. Geheel nieuw is de fraaie chaise longue die in twee lengtes en met twee rughoogten wordt geleverd.

Kong

Philippe Starck geeft met de barkruk Kong weer eens een vette knipoog naar het verleden. Het is een vrije variatie op Louis Ghost, het fauteuiltje in Lodewijk XV-stijl dat hij twee jaar geleden voor Kartell maakte. Toen was het materiaal transparant gekleurd policarbonaat. Bij Kong gaat het om gepolijst aluminium. Kong wordt in twee hoogten geleverd, 60 of 75 cm, en naar keuze zonder, met één of met twee armleuningen. Voor gevoelige doorzakkers is er een vinyl of zwartleren zittinkje beschikbaar.