Tuin

Saint-Jean de Beauregard

Saint-Jean de Beauregard
Alhoewel Saint-Jean de Beauregard bijna 30 km van Parijs ligt, in de vallei van de Salmouille, is de stad bijna letterlijk opgerukt tot aan de poorten van de tuin. Maar daar merkt u absoluut niets van eens u de oprijlaan van het kasteel is ingeslagen en in het uitgestrekte park komt. Park en kasteel zouden evengoed in de kastelengordel van de Loire kunnen liggen.

Het kasteel van Beauregard werd in het begin van de 17de eeuw gebouwd door François Dupoux, een raadgever van Louis XIV, ongeveer tegelijk met het kasteel van Versailles. Ook de tuinen dateren uit die periode. De moestuin is duidelijk geïnspireerd op de Potager du Roi van Versailles, maar de rest van het park van Beauregard ademt eerder de sfeer van de Britse landschapstuinen. Dit gedeelte werd later aangelegd, misschien ter vervanging van een formele tuin die er waarschijnlijk ooit lag.

Goed twintig jaar geleden begonnen de eigenaars Muriel en Bernard de Curel met de restauratie van het vervallen park en de tuinen. Daarbij luisterden ze aandachtig naar wat de geschiedenis hen te vertellen had om niet in de val van de historische pastiche te trappen. Hun inspanningen werden in 1993 bekroond toen zowel het kasteel als het park werden uitgeroepen tot beschermd historisch monument.

Lees het complete artikel op Groen.net