Interieur

Ruimtevaartmatras

Visco-elastisch schuim is een temperatuurgevoelig materiaal met een ronde en open celstructuur dat zich exact aanpast aan de contouren van je lichaam. Bijvoorbeeld je heupen, schouders, hoofd en hielen zakken er comfortabel in weg, zodat die drukpunten veel minder belast worden. Als je opstaat neemt het materiaal direct z'n oorspronkelijke vorm weer aan. Als het warm is iets vlugger dan wanneer het koud is, maar er ontstaat uiteindelijk geen kuilvorming.

En hoewel er steeds meer fabrikanten met dergelijke matrassen en kussens op de markt komen, is er toch maar een die door de NASA is erkend en door The Space Foundation is gecertificeerd. Tempur, een oorspronkelijk Zweeds bedrijf, heeft het ruimtevaartmateriaal zover door ontwikkeld dat het visco-elastische foam een nog hogere dichtheid heeft, namelijk 85 tot 110 kg per m3 tegen maximaal 60 kg m3 bij soortgelijke andere matrassen, waardoor het een langere levensduur heeft en een nog betere ondersteuning.

De ondersteuning op dit soort matrassen en kussens is zodanig dat je hersenen tijdens het slapen veel minder vaak een signaal krijgen om je om te draaien, omdat de druk op bepaalde lichaamsdelen te hoog wordt. Dat heeft weer als resultaat dat je rustiger slaapt. Vergelijk het maar met een houten kerkbank. Daar ga je binnen een minuut al verzitten. De hoge dichtheid bewijst zich door op het voeteneind een glas water neer te zetten en aan de andere kant te springen. Het glas zal niet omvallen. Doe je dat bij een willekeurig ander matras en het glas valt wel om. Ook prettig dus als je een woelende partner hebt.

Een goede ondersteuning is niet alleen belangrijk bij het slapen in huiselijke kring. Ook in ziekenhuizen hebben Tempur matrassen inmiddels hun dienst bewezen. Het vermindert namelijk de kans op doorliggen aanzienlijk, blijkt uit onderzoeken van o.a. het Academisch Ziekenhuis in Uppsala, Zweden, en universiteitsziekenhuizen in Leuven en Gent (België). Het wordt in diverse landen gebruikt voor operatietafels, couveuses, zitkussens voor rolstoelen en ziekenhuisbedden. O.a. het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam maakt gebruik van deze matrassen.

Heeft zo'n Tempur matras ook nog nadelen zult u zich afvragen. Ja, want de prijs is aanzienlijk hoger dan andere matrassen en kussens die onder het kopje NASAfoam worden aangeboden. En volgens welingelichte bronnen is de liefde bedrijven niet altijd even makkelijk, doordat steunende lichaamsdelen tijdens de daad te veel wegzakken. Maar daar hebben we andere plekken voor in huis, nietwaar.