Algemeen

Rugklachten weg door compacte platendrager

Bij de meeste timmerwerkzaamheden in de bouw spelen plaatmaterialen een grote rol. En dat betekent dat er op de bouwplaats allerlei platen van links naar rechts moeten worden gezeuld, of van rechts naar links. Meestal zijn het de timmerlieden zelf die het horizontale transport verzorgen, van de grote stapel op weg naar de plek waar ze het plaatmateriaal gaan verwerken. Platen zijn vaak glad en soms behoorlijk zwaar, en je moet ze in een tamelijk rare houding optillen en vervoeren. Uiteindelijk levert dat rugklachten op en onnodige ongelukken. Er bestaan speciale hulpstukken voor het vervoer van plaatmaterialen, maar die zijn niet universeel bruikbaar en ook niet handzaam genoeg. En als je ze nodig hebt liggen ze ergens anders, bijvoorbeeld in de materialencontainer.

R. van Dijk, meewerkend uitvoerder in de bouw, ontwierp een platendrager die zo klein is, dat hij in een spijkerschort past. “Ik heb veel met platen gezeuld en gemerkt dat je de bestaande dragers meestal niet bij de hand hebt als je even een plaatje moet verplaatsen. Toen heb ik maar een klein dragertje ontworpen.”

De platendrager omvat een handgreep, een afstandselement en een of twee sluitelementen met daartussen gleuven voor het te transporteren plaatmateriaal. De simpelste uitvoering heeft een enkele spleet, een geavanceerdere versie zowel een smalle als een brede. Het octrooi beschrijft ook een versie met een instelbare spleetwijdte, die precies kan worden ingesteld op de plaatdikte. Het gebruik is verder simpel. Stel het plaatmateriaal ligt op een stapel. Je schuift de plaat in de spleet en vervolgens kantel je het hulpstuk. De plaat komt klem te zitten en kantelt mee tot je hem rechtop hebt. Het mooiste is natuurlijk de platendrager met een instelbare spleetwijdte, waardoor er een optimale grip ontstaat op het plaatmateriaal.

De eenvoudigste uitvoering van de in een spijkerschort passende platendrager is inmiddels in productie, onder de naam PocketPlatendrager. Een naam die natuurlijk wat beter in het gehoor ligt dan het accuratere ApronPlatendrager. Het gaat om een niet instelbare drager met een spleetwijdte van 20 millimeter, geschikt voor plaatdiktes van 12 tot 20 millimeter. Van Dijk: “Ik heb er honderd laten maken uit gegalvaniseerd staal, en ze zijn nu te koop bij een paar doe-het-zelfzaken in Oss. In mei kom ik ook op de tv, bij de Omroep Brabant. Daarna komen ze waarschijnlijk ook in de rest van Brabant in de winkels.”
Build for Life