Isolatie

Rooilijnoverschrijding bij buitengevelisolatie mag

Wil je klant de gevels van zijn bestaande woning laten isoleren aan de buitenzijde, dan botst hij wel eens op stedenbouwkundige belemmeringen. Staat de voorgevel bijvoorbeeld op de rooilijn, dan leidt het aanbrengen van isolatie door de grotere wanddikte namelijk automatisch tot een overschrijding van de rooilijn. Om die reden weigert stedenbouw dan ook vaak de uitvoering van buitengevelisolatiewerken. Nochtans wil de overheid net zoveel mogelijk mensen aanzetten tot het investeren in energiebesparing. Dit probleem zal nu in veel gevallen van de baan zijn, met het nieuwe Vlaamse decreet 'houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen', dat begin juli in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd werd. Een overschrijding van de rooilijn of bouwlijn van ten hoogste 14 cm voor het aanbrengen van gevelisolatie mag voortaan geen reden meer zijn voor het weigeren van een stedenbouwkundige vergunning..

Problematiek

Het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde van een gevel biedt heel wat voordelen. De isolatie zit aan de buitenkant van je wandopbouw - wat bouwfysisch de beste oplossing is -, je vermijdt koudebruggen ter hoogte van vloeropleggingen, wandaansluitingen,... en je verliest geen plaats binnenin de woning. Daar staat echter tegenover dat de wanddikte aan de buitenzijde toeneemt, ongeacht de gevelafwerking die je kiest (baksteen, pleister, hout,...). Bij woningen die tot op de rooilijn of tot op de bouwlijn van een achterbouwstrook zijn opgetrokken, betekent dit dan ook dat de rooilijn of bouwlijn overschreden wordt. En dat botst vaak op verzet van stedenbouw, aangezien het uitvoeren van niet-constructieve werken waarbij de rooilijn overschreden wordt niet toegelaten is. Enkele politici (Patrick Lachaert, Joke Schauvliege, Bart Martens, Patrick De Klerck, Tinne Rombouts en André Van Nieuwkerke) bundelden nu hun krachten en stelden een voorstel tot decreet op, om dit probleem aan te pakken. Met succes.

Oplossing

Met het nieuwe decreet 'houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen' van 8 mei 2009 (BS van 3 juli 2009, editie 2) werd de procedure voor het vaststellen en de realisatie van rooilijnen - die de scheidingslijn weergeven tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen - gemodeniseerd. Daarnaast biedt het decreet echter ook nieuwe kansen voor het energiezuiniger maken van woningen. Het nieuwe decreet stelt dat "het aanbrengen van gevelisolatie, waarbij de rooilijn of de bouwlijn met ten hoogste veertien centimeter wordt overschreden" wordt toegelaten. Opgelet: dit betekent niet dat een stedenbouwkundige vergunning voortaan niet meer nodig zou zijn. Wel is het zo dat een overschrijding van de rooilijn of bouwlijn van ten hoogste 14 cm voor het aanbrengen van gevelisolatie voortaan dus geen reden meer mag zijn voor het weigeren van een stedenbouwkundige vergunning.

In een breder kader

Aanvankelijk was een oplossing voor deze problematiek voorzien in het ontwerpdecreet Ruimtelijke Ordening (waarvan de definitieve versie van kracht wordt in september). Uiteindelijk werd er echter toch voor geopteerd om deze problematiek te regelen via een apart decreet inzake rooilijnen. De nieuwe regeling sluit nu een reeks af van versoepelingen op vlak van ruimtelijke ordening en stedenbouw die energiezuinig wonen en duurzame energieopwekking moeten stimuleren. Zo werd eerder al de verplichte stedenbouwkundige vergunning voor zonnepanelen geschrapt (tenzij anders staat voorgeschreven in bvb verkavelingsvergunning) en is ook niet langer een apart Ruimtelijk Uitvoeringsplan nodig om in landbouwgebied windturbines vergund te krijgen.