Nieuwbouw

Rode Kruis-Vlaanderen boort eerste energiepaal voor nieuwbouw

Vandaag wordt de eerste energiepaal geboord van een tweede gebouw voor Rode Kruis-Vlaanderen in Mechelen. De eer is weggelegd voor de vice-premier Laurette Onkelinx, Vlaams minister Jo Vandeurzen en burgemeester Bart Somers. Het nieuwe gebouw zal de Dienst voor het Bloed centraliseren en een bijkomend donorcentrum huisvesten. Rode Kruis-Vlaanderen beoogt zo een verhoogde efficiëntie en kwaliteitsverbetering met een betere service aan zijn donoren en de ziekenhuizen die bloed afnemen als gevolg.

De Dienst voor het Bloed van Rode Kruis-Vlaanderen staat in voor het inzamelen, controleren, verwerken en de distributie van bloed, plasma en bloedplaatjes naar de ziekenhuizen. Daarnaast beschikt de Dienst voor het Bloed over een aantal hoogtechnologische laboratoria waar vooral onderzoek wordt gedaan naar de compatibiliteit tussen het bloedproduct of weefsel van de patiënt en dat van een donor.

Om de verwerking zo kwaliteitsvol en efficiënt mogelijk te organiseren wil de Dienst voor het Bloed haar activiteiten concentreren op twee locaties. Eind dit jaar worden het componentenlabo en het Research- en Development Labo van Brugge opgenomen in het transfusiecentrum van Gent. Tegen 2015 wil Rode Kruis-Vlaanderen de volgende stap in de centralisatie van de Dienst voor het Bloed doorvoeren, door de huidige verwerking en distributie van bloedproducten in Leuven en Antwerpen te centraliseren in Mechelen. Daarvoor wordt in Mechelen gestart met de bouw van een nieuw gebouw.

De afnameactiviteiten voor zowel bloed, bloedplaatjes als plasma blijven zo decentraal mogelijk georganiseerd.

Verhoogde efficiëntie
De centralisatie leidt in de eerste plaats tot een verhoogde efficiëntie. Personeel, middelen en apparatuur worden op die manier resultaatgericht ingezet. Ook de aansturing van de Dienst voor het Bloed wordt zo eenvoudiger.

De centralisatie houdt ook in dat er minder verplaatsingstijden tussen de verschillende sites van Rode Kruis-Vlaanderen nodig zullen zijn. Door de centralisatie in een gebouw wordt de onderlinge samenwerking tussen de diverse diensten van de Dienst voor het Bloed vlotter. Door de nabijheid zal de samenwerking met andere diensten in de hoofdzetel makkelijker zijn.

Kwaliteit en onderzoek
Het nieuwe gebouw zal diverse laboratoria huisvesten, de centrale administratie en het medisch secretariaat, kantoren, vergaderzalen en een magazijn, de directie en het management van de Dienst voor het Bloed.

Het Centraal Laboratorium, verantwoordelijk voor de controletesten van alle bloedstalen van donoren van de Dienst voor het Bloed en momenteel gevestigd in het Bloedtransfusiecentrum te Leuven, wordt in de nieuwbouw te Mechelen ondergebracht.

Duurzaamheid
Rode Kruis-Vlaanderen streeft naar duurzaamheid en een milieu- en energiebewust gebouw.
Al tijdens de werken wordt de impact op het milieu zo laag mogelijk gehouden. Bij de bouw wordt gebruik gemaakt van verantwoord geproduceerde en duurzame bouwmaterialen. Het gebouw is zo ontworpen dat de behoefte aan en het gebruik van energie beperkt worden en dat het milieu zoveel mogelijk ontzien wordt. Er worden ook verschillende initiatieven op ecologisch vlak genomen, met de inplanting van groene zones met lokale biodiversiteit en een zeer hoge ecologische waarde.

Energiepalen
Rode Kruis-Vlaanderen heeft bewust niet voor de klassieke eerste steenlegging maar voor een eerste paalboring gekozen. Niet zomaar een paal, maar een energiepaal.
De energiepaal is een traditionele funderingspaal met daarin een bijkomende buis die constant, met behulp van een pomp, water naar de voet van de paal pompt en terug. Door deze continue circulatie door de paal wordt het water verwarmd. Deze warmte wordt door een warmtewisselaar uit het water gehaald en gebruikt voor de verwarming van het gebouw.

Timing
De nieuwbouw komt op een perceel tussen de Motstraat, Mollestraat en Zeutestraat en bevindt zich op de Ragheno-site, een stadsdeel dat in volle ontwikkeling is. De nieuwbouw zal naast de hoofdzetel worden opgetrokken.

De voorbereidende werken zijn begin juni van start gegaan. De werken moeten volgens planning eind 2014 klaar zijn. Het gebouw wordt begin 2015 in gebruik genomen.