Revolutionair loonakkoord bij logistieke partner bouwsector TDL Group

  BE   27 juli 2018 Bron: Idearte
Revolutionair loonakkoord bij logistieke partner bouwsector TDL Group
Logistieke dienstverlener TDL Group heeft als allereerste bedrijf in de sector een koppeling gemaakt tussen het bestaande functieclassificatiesysteem en de verloning van de chauffeurs. “Wij hebben - in goed overleg met de drie vakbonden - een einde gemaakt aan een nationale discussie die al bijna tien jaar aansleepte”, zegt gedelegeerd bestuurder Yves Vandeput. “Dit breed gedragen akkoord is goed nieuws voor alle betrokken partijen. Onze chauffeurs krijgen loon naar werk en de garantie op een stabiel pensioen, wat ons als werkgever dan weer aantrekkelijker maakt.”

Met de regelmaat van de klok verschijnen er berichten over het nijpend tekort aan beroepschauffeurs. De job staat al jarenlang hoog in het lijstje van de knelpuntberoepen. De verloning van de chauffeurs is daarvoor niet de enige reden, maar wel een belangrijke factor.

Door de recente economische heropleving, bloeit ook de logistieke sector op en is het probleem acuter dan ooit. Ook voor een explosief groeiend familiebedrijf zoals TDL Group - met meer dan 800 medewerkers, een eigen vloot van 350 trekkers en 600 opleggers - is het niet evident om voldoende chauffeurs te vinden. “Er is vandaag voor transport- en logistieke bedrijven meer dan voldoende werk”, vertelt Yves Vandeput. “Toch staan er vrachtwagens stil. Er zijn gewoon niet voldoende beroepschauffeurs om alle vacatures in te vullen. Het is simpel: wie de mensen in huis heeft, haalt ook het werk binnen.”

“Als vakbonden deden we drie jaar geleden op sectorniveau heel wat voorstellen om chauffeurs te verlonen op basis van hun professionaliteit, in plaats van op basis van het gewicht van hun voertuig”, zegt Vicky Rymen (secretaris bij ACV Transcom), die samen met Tom Peeters (secretaris ABVV) en Gert Steegmans (secretaris ACLVB) de cao bij TDL Group onderhandelden. “Die gesprekken werden toen echter afgerond zonder over de kern van de zaak te spreken: welk loon plakken we op welke functie? Hierdoor zitten de plannen op sectorniveau in de ijskast.”

Tot twee euro bruto per uur extra

“Als eerste transport- en logistiek bedrijf in België hebben wij deze koppeling nu wèl gemaakt.” sluit Yves Vandeput aan. “In overleg met de drie vakbonden sloten wij een cao af op maat van onze chauffeurs. Dankzij het akkoord stijgt het loon voor chauffeurs in elk van de vier categorieën, voor sommigen zelfs met twee euro bruto per uur. Hierdoor krijgen onze mensen loon naar werken en hebben ze uitzicht op een beter pensioen.”

Aantrekkelijke werkgever

In het akkoord zitten nog enkele interessante extra premies voor de medewerkers bij TDL Group. “Wij vragen onze chauffeurs om vroeg te vertrekken ’s morgens, maar een chauffeur die bijvoorbeeld dagelijks om 3u vertrekt heeft volgens de algemene regeling geen nachttoeslag”, legt Yves Vandeput uit. “In onze nieuwe cao voeren we binnen TDL Group een extra nachtvergoeding in, waardoor al deze chauffeurs nu wèl een vergoeding ontvangen. Daarnaast voorzien we een flexibiliteitspremie voor chauffeurs die voor meerdere businessunits rijden en verdienen ervaren chauffeurs in een peterschapsproject een premie wanneer ze een nieuwe collega de kneepjes van het vak leren.”

Positieve effecten

“De nieuwe cao betekent voor mij een mooie vooruitgang op jaarbasis”, zegt chauffeur Danny Vanderlinden. “Met de maaltijdvergoeding en de extra nachtvergoeding gaat het voor mij netto over €600. En als peterchauffeur heb ik ook nog die premie erbovenop. Bovendien zal ik binnen enkele jaren ook positieve effecten op mijn pensioen voelen.”

De cao is dus uiteraard goed nieuws voor de medewerkers van TDL Group, maar het bedrijf zelf hoopt er ook de vruchten van te plukken. “Onze mensen verdienen dit akkoord”, verduidelijkt Yves Vandeput. “Daarnaast hopen we dat deze cao ons nog aantrekkelijker maakt als werkgever, zodat we gemotiveerde mensen kunnen aantrekken.”

Vakbonden: “Goed nieuws voor alle beroepschauffeurs in België”

“TDL Group heeft de moed getoond om lonen te koppelen aan functies, wat voor de chauffeurs een aanzienlijke financiële verbetering betekent” besluit Tom Peeters (ABVV). “We zijn verheugd dat we als sociale partners op bedrijfsniveau een akkoord bereikten. Hopelijk volgen andere bedrijven en, wie weet, de sector snel. Dat zou positieve gevolgen hebben voor alle beroepschauffeurs in België.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo