Duurzaam Bouwen

Revolutie in energieopwekking: de Liam F1 Urban Wind Turbine

Revolutie in energieopwekking: de Liam F1 Urban Wind Turbine
the Archimedes
Na 11 jaar ontwikkeling is het zover: de meest efficiënte stedelijke wind turbine in haar vorm en grootte bestormt de internationale markt. Op dinsdag 27 mei 2014 zal deze nu al spraakmakende turbine onthuld worden in het Innovation Dock van RDM Campus in Rotterdam.

Deze wind turbine weet een strak en sierlijk design te combineren met een ongeëvenaard hoog rendement. Gebaseerd op natuurlijke vormen haalt de Liam F1 met minimale weerstand en geluid maar liefst 80% van de beschikbare energie uit wind. Een nog nooit vertoond resultaat. Tot nu.

The Liam F1 Urban Wind Turbine is het tastbare en spraakmakende bewijs van de filosofie van the founding fathers van the Archimedes, Richard Ruijtenbeek en Marinus Mieremet, dat duurzame energie voor iedereen, door de combinatie van wat de natuur ons gratis geeft, beschikbaar moet zijn.

Natuurlijk onderscheidend design: gebaseerd op Biomimicry

Biomimicry is de wetenschap en de kunst van het nabootsen van de beste biologische ideeën uit de natuur om menselijke problemen op te lossen.

De bijzondere vorm van de Liam F1 is ontstaan toen Marinus Mieremet - uitvinder van deze turbine - het werk van de Griekse ingenieur Archimedes (287-212 v. Chr.) bestudeerde. In dat werk trof de natuurlijke schoonheid van de nautilusschelp hem in het bijzonder. ”Berekeningen aan natuurlijke vormen zoals de nautilusschelp komen vrijwel altijd uit op een speciaal verhoudingsgetal, de gulden snede. Als een mens een gulden snede ziet, gebeurt er iets bijzonders. Bij mij dus ook. Alle verhoudingen kloppen. Natuurlijke schoonheid volgt altijd de wetten van de gulden snede. En deze wetten hebben we weten door te vertalen in onze windmolen. ”

Innovatief: geluidsarm én nagenoeg geen weerstand

Diverse theorieën over de aerodynamica leverden Mieremet verbazingwekkende inzichten op die hij vervolgens heeft toegepast en doorvertaald in een uniek en prachtig ontwerp dat vele malen krachtiger en compacter is en een opmerkelijk hoger rendement kent dan alle wind turbines die we tot nu toe kenden. De unieke inzichten die Mieremet heeft verworven, zal hij op dinsdag 27 mei 2014 presenteren in het Innovation Dock van de RDM Campus. Een klein voorproefje:

” Normaal gesproken bestaat er een drukverschil voor en achter de rotorbladen van een windmolen. Bij de Liam F1 echter niet. Het drukverschil ontstaat door de ruimtelijke figuur in het blad. Dat levert een veel hoger rendement op. Zelfs al waait de wind onder een hoek van 60 graden in de rotor, dan zal deze gaan draaien. We hebben geen dure software nodig: de molen richt zich door zijn vorm automatisch op de optimale windrichting. Net zoals een windvaantje. En doordat de molen minimale weerstand ondervindt, is hij nagenoeg geruisloos. “

Begin juli in Nederland

De Liam F1 is vanaf 1 juli 2014 te zien bij de agenten van the Archimedes. Demomodellen zijn deze maand verspreid over de wereld met een focus op Europa.

Ook interessant