Tuin

Reuzenaronskelk is dinsdag opengebloeid

In de Nationale Plantentuin in Meise is dinsdagmiddag een reuzenaronskelk, de grootste bloem ter wereld, opengebloeid. De reuzenaronskelk is vooral bekend om zijn typische geur. Volgens experts van de Nationale Plantentuin is de geur op de eerste avond van de bloei een mengeling van rottend vlees, ranzige kaas en bedorven vis.

In augustus 2008 stond de bloem voor het eerst in bloei. Een bloeiperiode duurt ongeveer 3 dagen. Als de bloem opengaat, is de geur het felst. Daarna neemt de geur geleidelijk af om 72 uur nadien helemaal weg te zijn, de bloem is dan ook verwelkt.

Dat de reuzenaronskelk (Amorphopallus titanum) na drie jaar al opnieuw openbloeide, is uitzonderlijk. De wachtperiode tussen de verschillende bloeiperiodes is 3 tot 8 jaar.

"We lijken wel kersverse ouders die hun baby voor het eerst te zien krijgen", verklaarden de medewerkers van de Nationale Plantentuin. De langverwachte reuzenaronskelk is met een hoogte van 235 centimeter en een gewicht van 47,5 kilogram aanzienlijk groter dan tijdens de vorige bloei, toen de bloem "slechts" een hoogte van 156 centimeter bereikte.

Ook interessant