Tuin

Reuzenaronskelk staat in bloei in Meise

De zeldzame reuzenaronskelk - de grootste bloem ter wereld - is in de Plantentuin van Meise opengebloeid. Dat is een uitzonderlijk verschijnsel, want de spectaculaire bloei duurt slechts drie dagen en vindt slechts om de drie jaar plaats.

De bloei gaat gepaard met de verspreiding van een doordringende lijkgeur om bestuivers te lokken. In de natuur is de geur ruikbaar tot op een afstand van 800 meter.

De Plantentuin waarschuwt er voor dat mensen onwel kunnen worden door de combinatie van de penetrante geur en het tropische klimaat in de kas van de Plantentuin. Een zakdoek in de aanslag houden is daarom aangeraden.

Overigens is de reuzenaronskelk technisch gezien niet de grootste bloem ter wereld maar wel de grootste "onvertakte bloeiwijze". Het gaat immers om allemaal kleine bloempjes.

De grootste bloem is de Rafflesia, die net als de reuzenaronskelk in de regenwouden van Sumatra groeit.

Plantentuin langer open

Berichten over de nakende bloei van de bloem hebben de afgelopen dagen al heel wat bezoekers naar de Plantentuin gelokt.

Tot en met donderdag 7 augustus blijft de Plantentuin uitzonderlijk tot 22 uur open om bezoekers langer de kans te bieden de uitzonderlijk bloem te bewonderen.