Bedrijfsnieuws

Resultaat Lafarge duikelt met 23 procent naar beneden

De Franse bouwmaterialengigant Lafarge heeft in het eerste halfjaar het bedrijfsresultaat met 23 procent zien dalen naar 670 miljoen euro.

De omzet van de Franse bouwmaterialengigant Lafarge zakte in het eerste halfjaar ten opzichte van 2002 met 12 procent naar 6,3 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 148 miljoen euro, 49 procent minder dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.

De terugval van de resultaten deed zich voor bij alle vier kernonderdelen van het concern: cement, toeslagstoffen, gips en daken. Volgens bestuursvoorzitter B. Kasriel van Lafarge zijn de resultaten “verdraaid” door het grote temperatuurverschil tussen de winter van 2002 en die van dit jaar. “De winter in het eerste kwartaal van 2003 was zeer streng, die van van 2002 juist zeer mild.”
De cementdivisie leed onder de slechte prijzen in Duitsland, waar grote verliezen werden geleden, en de Filippijnen. Ook de moeilijke marktomstandigheden in de Verenigde Staten en Venezuela droegen bij aan een lager resultaat. De divisie toeslagstoffen ondervond vooral hinder van de slechte weersomstandigheden in Noord-Amerika. Hoge brandstofkosten leidde tot een lagere winst van de gipsdivisie.
Lafarge verwacht ondanks het slechte eerste halfjaar dat het resultaat dit jaar uitkomt op hetzelfde niveau als vorig jaar. Lafarge, ‘s werelds grootste bouwstoffenconcern, boekte vorig jaar een nettowinst van 456 miljoen euro.
Build for Life