Verbouwen

Renovatie bedrijfsgebouwen nodig om Kyoto-normen te halen

Vorige week brachten we deel 1 van het in Bildinx verschenen panelgesprek over het renoveren van bedrijfdgebouwen. In deel 2 wordt er o.a. dieper ingegaan op de rol van de ingenieur in dit verhaal. Aan het woord zijn Joël Melaerts (commercieel directeur nv Mathieu Gijbels en auteur van de renovatieblog, Jan Opdeweegh (studiebureau GHW) en architect Rik Van Com.

Speelt de ingenieur ook niet een steeds belangrijkere rol in dit verhaal?

Rik Van Com: “Je moet sowieso een stabiliteitsstudie hebben. Daarnaast zijn ingenieurs technieken belangrijker geworden. De laatste twintig jaar besteedt men alsmaar meer aandacht aan de energiekosten van een gebouw. Het is de taak van ingenieurs om oude, energieverspillende
installaties te vervangen door ecologisch verantwoorde alternatieven. Moeilijk aspect hierbij is dat industriële gebouwen vaak worden verhuurd, waardoor de bouwheer meestal niet degene is die de energiefactuur moet betalen en er dus ook niet van wakker ligt.”

Jan Opdeweegh: “De rol van de ingenieur wordt inderdaad steeds belangrijker, maar ik heb er eigenlijk niet zo’n goede ervaringen mee. Ze hebben te weinig oog voor nieuwe alternatieven en blijven op zeker spelen. Ze blijven gebruik maken van traditionele technieken, omdat dat de makkelijkste weg is.

Lees verder op Architectura.be

Ook interessant