Verbouwen

Renovatie bedrijfsgebouwen nodig om Kyoto-normen te halen

Om de Kyoto-normen te halen, zullen we niet alleen onze woningen maar zeker ook onze bedrijfsgebouwen energiezuiniger moeten bouwen. Maar wat met de bestaande gebouwen? In ons gebouwenpatrimonium vertegenwoordigen de nieuwe gebouwen immers slechts een kleine fractie en het zijn net de bestaande gebouwen die onnodig veel energie verslinden. Een grootscheepse renovatiebeweging dringt zich dus op en daar zijn ook de deelnemers van dit panelgesprek van overtuigd. Bildinx verzamelde Joël Melaerts (commercieel directeur nv Mathieu Gijbels), Jan Opdeweegh (studiebureau GHW) en architect Rik Van Com rond de tafel om te polsen hoe dit het best zou moeten aangepakt worden.

Er zijn redenen genoeg om te renoveren, maar er is een belangrijke reden om het niet te doen: het budget. Houdt dat niet nog te veel bedrijfsleiders tegen?

Joël Melaerts: “Dat klopt, maar als je met alle aspecten rekening houdt, kan je alleen maar concluderen dat juist niet renoveren geld kost. Wie zijn bedrijfsgebouw niet regelmatig eens grondig aanpakt, gooit echt zijn geld weg. Ten eerste al door het energieverbruik. Veel bestaande gebouwen zijn slecht en niet luchtdicht geïsoleerd waardoor massa’s energie verloren gaat. Dat wordt verder nog in de hand gewerkt door achterhaalde technische installaties. Alleen al om het energieverbruik in te perken, is renoveren ene lust, maar dat is zeker niet de enige reden. Een grondige renovatie van je bedrijfsgebouw resulteert gegarandeerd in een omzetstijging. Tegenwoordig is namelijk niet alleen het merk belangrijk, maar ook de plaats waar men het merk gekocht heeft. Er wordt vaak wat schamper en sceptisch mee gelachen als ik vertel dat ze een hogere omzet zullen halen na de renovatie. Commerciële verkoperspraat, zie ik hen denken, maar achteraf krijg ik werkelijk zonder een enkele uitzondering te horen dat dit wel degelijk het geval is. Renoveren doe je verder ook voor je personeel. Het is van primordiaal belang dat ze zich goed in hun vel en in hun werkplek voelen en dat kan onmogelijk in een verouderd aftands gebouw.”

Lees verder op Architectura.be