Algemeen

Regie der Gebouwen is paarse melkkoe

De Regie der Gebouwen is de paarse melkkoe. Dat zegt CD&V-kamerlid Servais Verherstraeten. De regering verkoopt een hele reeks overheidsgebouwen en huurt de meeste nadien terug. Die techniek brengt op korte termijn extra geld in de schatkist, maar is op termijn een pak duurder, meent hij. Zo zal de huurlast door de techniek voor de begroting 2007 maar liefst 1,2 miljard euro bedragen, berekende de christen-democraat.

Cijfers
Nu de regering aan de opmaak van de begroting begint, komt Verherstraeten met cijfers naar buiten over een techniek die Verhofstadt I en II volgens hem veelvuldig toepast(e) om het gat in het budget dicht te rijden: de verkoop van overheidsgebouwen. Volgens de CD&V'er deed de regering tussen 1999 en 2005 voor meer dan 1,1 miljard euro aan overheidspatrimonium van de hand. In bijna 7 op de 10 gevallen gaat het om zogenaamde sale and lease back operaties, waarbij de overheid de gebouwen die ze verkoopt opnieuw huurt.

De techniek brengt op korte termijn wel extra geld op, maar is in de meeste gevallen op termijn een stuk duurder dan wanneer de overheid eigenaar blijft. Wanneer het huurcontract afloopt, heeft de overheid vaak een veelvoud van de verkoopprijs aan huur terugbetaald, stelt Verherstraeten.

"Doorschuifoperatie naar volgende generatie"
In totaal bedraagt de huurlast voor alle betrokken gebouwen tussen 2001 en 2004 1,6 miljard euro. Op de begroting 2007 zal daarvan maar liefst 1,2 miljard euro moeten worden ingeschreven, berekende het kamerlid. "Dat is 1,5 procent van de totale uitgaven van de overheid, waarbij dan nog geen rekening wordt gehouden met de indexering van de prijzen", verklaarde hij donderdag op een persconferentie. "Voorwaar een mooi cadeau aan de volgende federale regering en een doorschuifoperatie naar de volgende generatie, terwijl er al meer geld nodig is voor de vergrijzing", voegt Verherstraeten eraan toe.

De CD&V'er zegt niet überhaupt tegen de verkoop te zijn van overheidsgebouwen of sale and lease back, een techniek die in de jaren '90 bij de NMBS onder Etienne Schouppe opgang maakte. Alle pro's en contra's - heeft het gebouw nog een bestemming? , hoeveel bedragen de renovatie- en onderhoudskosten? , ... - moeten wel goed worden afgewogen. In dat verband stelt de christen-democraat vast dat de regering de dossiers laks beheert, waardoor gemorst wordt met belastinggeld. Hij verwijst daarbij onder meer naar de NV Berlaymont, die instond voor de renovatie van de zetel van de Europese Commissie.

Daarom pleit Verherstraeten voor een betere controle op allerlei vennootschappen die afgesplitst zijn van de Regie der Gebouwen. Hij diende eerder al een wetsvoorstel in dat voorziet dat het Rekenhof ook op deze vennootschappen toezicht kan uitoefenen.

Verhofstadt: "Dehaene II voerde zelfde beleid"
De regering Dehaene II heeft inzake de verkoop van overheidsgebouwen identiek hetzelfde beleid gevoerd als de regeringen Verhofstadt I en II. Dat zegt de woordvoerder van premier Guy Verhofstadt donderdag in een reactie op de persconferentie van CD&V-kamerlid Servais Verherstraeten.

Uit cijfers van de Regie der Gebouwen blijkt dat in de periode 1995-1999 (Dehaene II) en de periode 1999-2004 (Verhofstadt I en II) ongeveer evenveel overheidsgebouwen van de hand gingen. In de eerste periode werden 102 gebouwen verkocht, tegenover 56 gebouwen in de tweede periode, maar qua oppervlakte lopen de cijfers vrijwel gelijk: 460.000 m2 tegenover 421.000 m2. "We kunnen dus spreken van een constant beleid", dixit de woordvoerder van Verhofstadt.
Build for Life