Vastgoed

Regering zet gebouwen in de etalage

De regering loopt vermoedelijk de 565 miljoen euro mis die de samenwerking met vastgoedmaatschappij Cofinimmo voor het beheer van de overheidsgebouwen dit jaar moest opbrengen. De enige oplossing om de begroting uit het rood te houden lijkt nu zo snel mogelijk een deel van die gebouwen te verkopen.

De Raad van State schorst de oprichting van een vastgoedbevak met Cofinimmo omdat de gevolgde procedure niet voldoende gemotiveerd werd. Cofinimmo zou met de bevak 79 overheidsgebouwen, goed voor 600.000 vierkante meter kantoorruimte en een waarde van 1,2 miljard euro, beheren. Twee concurrenten van Cofinimmo, Axa en Befimmo, vechten de toekenning aan. Het probleem is dat de opbrengst van de operatie voor dit jaar, 565 miljoen euro, al ingeschreven staat in de begroting 2006.

De klacht van twee concurrenten en het feit dat de Raad van State er oren naar had, zijn een stevige streep door de rekening. Insiders schetsen twee scenario's. In het eerste geval wordt de hele procedure overgedaan, wat theoretisch zou kunnen tegen half december. Alleen stelt de overheid zich dan heel kwetsbaar op: komt er opnieuw een klacht op het eind van de procedure, dan krijgt de regering nog altijd niet haar half miljard euro en heeft ze nog welgeteld twee weken om iets anders te verzinnen om de begroting in evenwicht te krijgen.

Scenario twee maakt dus heel wat meer kans. Het hele idee van een vastgoedbevak wordt verlaten en een deel van de gebouwen wordt individueel of in pakketjes op de markt gebracht. Nog voor het eind van het jaar moeten ze dan verkocht zijn, wil de begroting in evenwicht blijven. Optimisten binnen de regering hopen dat die operatie nog meer geld kan opbrengen dan de bevak, realisten vrezen dat de slechte onderhandelingspositie en de duidelijke deadline in het nadeel van de regering kunnen spelen.

De paradox is niet zonder ironie. De bevak werd net opgezet om de klassieke verkoop van overheidsgebouwen te vermijden. Nu de oprichting ervan gedwarsboomd wordt, zullen de gebouwen waarschijnlijk nog veel sneller verkocht zijn.

Minister van Financiën Didier Reynders (MR), die verantwoordelijk is voor de operatie, wijst naar de (externe) juridische adviseurs die verantwoordelijk zouden zijn voor de vormfout. Binnen de regering is echter nauwelijks verholen kritiek te horen. Een rekenfout bij de administratie Financiën sloeg deze zomer al een gat van 900 miljoen euro in de begroting.

Ook interessant