Dossier Batibouw

Regenwater wordt hygiënischer dan ooit

  BE   30 juni 2014 Bron: Marquiz
Dankzij recuperatie van regenwater voor toepassingen zoals de wasmachine, toiletspoeling of tuinirrigatie kan u heel wat besparen op uw stadswaterverbruik. Maar ook regenwater dient te worden behandeld. Zonder filtratie kan het water heel onaangenaam ruiken en verkleuren. Met het nieuwe plUVioPack dat BWT tijdens Batibouw 2014 heeft voorgesteld, geniet u niet alleen van een doorgedreven filtratie van vuildeeltjes, maar dankzij uv-sterilisatie wordt het water ook helemaal kiemvrij gemaakt. Zo wordt regenwater hygiënischer dan ooit.

Regenwaterrecuperatie

Wie vandaag de dag bouwt, kan niet meer om regenwaterrecuperatie heen. In Vlaanderen en Brussel is regenwaterrecuperatie bij nieuwbouw en grondige verbouwingen dan ook verplicht. Maar ook wie hiertoe niet is verplicht, kan ontzettend veel op zijn stadswaterverbruik besparen door het juiste regenwaterrecuperatiesysteem te kiezen.

De gemiddelde Belg verbruikt ongeveer 110 liter water per dag. 44 liter daarvan gaat naar bad en douche, 30 liter naar toiletspoeling, 17 liter naar de was, 8 liter naar de vaat, 8 liter naar onderhoud en 4 liter naar koken. (Bron: Vlaamse Milieumaatschappij).

50% van het dagelijkse leidingwaterverbruik (toilet, onderhoud en was) kan probleemloos vervangen worden door gerecupereerd regenwater. Met de Pluviofilter kan het water – dat gerecupereerd wordt vanop het dak en opgeslagen wordt in een put of tank –gefilterd worden op onzuiverheden en geur- en kleurloos worden gemaakt.

Wie bovenop dit regenwaterfiltratiesysteem ook een UVio-desinfectielamp gebruikt, zuivert het regenwater ook van bacteriën en maakt het eveneens geschikt voor persoonlijke hygiënedoeleinden (bad en douche).

regenwaterrecuperatie

Filtratie en uv-desinfectie in één compacte installatiekit

De filtercombinatie Pluviofilter Classic II van BWT filtert het gerecupereerde regenwater grondig in 3 opeenvolgende stappen. De eerste filter zorgt voor een voorfiltering van de grootste vuildeeltjes tot 90 µm en kan, om de onderhoudskosten minimaal te houden, worden uitgewassen. De tweede filter filtreert kleinere vuildeeltjes tot 25 µm. De derde filter met actieve koolstof slaagt erin de kleinste vuildeeltjes tot 5 µm (zoals pesticiden en herbiciden) op te nemen en te neutraliseren, en maakt het gerecupereerd water volledig geur- en kleurloos.

Maar dan is uw gefilterd regenwater nog niet kiemvrij… Als u het gerecupereerde water ook wil gebruiken voor bad en douche of als u op extra hygiëne van uw sanitair water bent gesteld, is uv-desinfectie nodig.

Daarom stelt BWT zijn plUVioPack voor, een filtratie én een extra uv-desinfectie tegen een scherpe prijs van 590 euro. Op die manier bespaart u stadswater en besteedt u extra aandacht aan hygiëne. Dankzij de uv-stralen worden immers ook micro-organismen als legionella, salmonella, streptokokken, microben, bacteriën, virussen… vernietigd. Zo is uw regenwater dankzij het PluvioPack niet alleen optimaal gefilterd, maar ook kiemvrij.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo