Tuin

Regenwater opvangen in houten regenton: stijlvol en duurzaam

Regenwater opvangen in houten regenton: stijlvol en duurzaam
Regenwater is een belangrijke bron om je tuin mee water te geven. In sommige maanden valt er meer regenwater dan in andere maanden. In zomermaanden kan het zelfs dusdanig droog blijven, dat je geroepen bent om kraanwater in te zetten. Kostbaar drinkwater krijgt zo nog een aanvullende functie, terwijl overtollig regenwater in het regenseizoen verloren gaat. Door aanschaf van een ruime regenton kun je dit regenwater echter eenvoudig opvangen en bewaren voor periodes dat je het nodig hebt. Nu is een houten regenton uiteraard een echte blikvanger en pronkstuk in je achtertuin, echter zitten er wel nadelen aan een echt houten constructie. Een goed alternatief is dan een regenton met houtlook, die je bij Voertonnen kunt aanschaffen.

Regenton in houtlook

Een houten regenton van Voertonnen heeft de uitstraling van een originele houten regenton, maar is echter gemaakt van kunststof. Houten regentonnen zijn kwetsbaar en gaan werken onder invloed van water. Hierdoor hebben ze elk jaar veel onderhoud nodig, waarbij de tonnen moeten worden geschuurd en gebeitst om waterdicht te blijven. Een kunststof houten regenton gaat 3 tot 5 keer langer mee dan een echt houten regenton, en is optimaal bestand tegen wisselvallige weersomstandigheden. Er is hierbij weinig tot geen onderhoud nodig, terwijl de kunststof regenton met houtlook tot optisch langer mooi blijft. Ook zul je hierin veel regenwater kunnen opvangen, waardoor je een goede reserve opbouwt voor drogere periodes.

Een regenton van 500 liter

Het is mogelijk om een regenton van 500 liter te kopen. Ook deze regenton heeft de uitstraling van een Frans wijnvat en is vervaardigd met een rustieke uitvoering. In deze regenton kun je veel regenwater opvangen, om te gebruiken voor het bewateren van je tuin, erf of gazon. Regentonnen zijn in verschillende formaten verkrijgbaar, zodat je altijd een geschikte ton kunt plaatsen om regenwater in op te vangen. Een regenton van 500 liter geeft zekerheid en maakt het mogelijk om veel regenwater op te vangen in tijden dat er veel regen valt. Zo gaat er geen regenwater verloren en hoeven planten niet met kraanwater te worden bewaterd.

Regenton bevestigen aan regenpijp

Om het regenwater effectief op te vangen in de regenton, bevestig je deze eenvoudig aan de regenpijp. Het water dat vanaf het dak van je woning via de pijp normaal gesproken op de grond belandt, wordt nu opgevangen in de regenton. Hierdoor gaat het regenwater niet verloren en kan het water opnieuw worden gebruikt. Zodra de regenton vol zit, zal het overtollige water alsnog via de regenpijp kunnen weglopen, zodat er geen overstromingen plaatsvinden. Er zal een gat moeten worden geboord om de regenton aan de regenpijp te verbinden. Met een regenton van 500 liter heb je een flinke capaciteit en zal deze gevuld kunnen worden met vele liters regenwater. Geen druppel regenwater gaat verloren en je bouwt een flinke reserve op voor drogere zomermaanden. Een uitstekende manier om te zorgen voor duurzaamheid en een beter milieu.

Ook interessant