Duurzaam Bouwen

Realiseer een duurzaam thuis

Realiseer een duurzaam thuis
Foto: Milieu Centraal
Al sinds de beginjaren van de 21e eeuw zijn we een sterk voorstander van energiebesparing. Het begrip duurzaamheid is in huishoudens de laatste jaren steeds meer realiteit geworden in plaats van slechts een ideaalbeeld. Hoewel in de meeste nieuwbouwwoningen duurzame aspecten standaard worden ingebouwd, is het ook in oude woningen goed mogelijk om te verduurzamen. Welke manieren zijn er om een duurzaam thuis te creëren?

Isolatie

Om te beginnen is een goed geïsoleerd huis van cruciaal belang voor duurzaam wonen. Een woning die energie lekt is een grote geldverspilling en daarom is het raadzaam om de woning goed te isoleren. Belangrijke soorten isolatie zijn:

  • Spouwmuurisolatie (gem. besparing: € 570 per jaar)
  • Vloerisolatie (gem. besparing: € 210 per jaar)
  • Dakisolatie (gem. besparing: € 650 per jaar)

Naast deze vormen van isolatie, bespaart u ook een hoop energie door enkel glas te vervangen door HR++ glas en oude houten kozijnen te vervangen voor nieuwe. Met een goed geïsoleerd huis bespaart u gemiddeld € 1700 per jaar aan stookkosten. (Milieucentraal.nl, 2014)

Slimme thermostaat

Een SMART-thermostaat zorgt ervoor dat u het energieverbruik terugdringt. Om de besparing kracht bij te zetten is het belangrijk dat uw woning beschikt over een moderne cv installatie. De nieuwste generatie hr ketels behalen tegenwoordig een rendement van boven de 95%. De techniek ontwikkelt zich snel en de prijzen voor nieuwe cv ketels worden dan ook steeds betaalbaarder.

Er bestaan diverse soorten SMART-thermostaten, maar over het algemeen hebben ze de volgende functies gemeen:

  • Lichtsensor
    Detecteert ‘s nachts of het licht in huis aan of uit is. Als het licht uit is dan schakelt de thermostaat automatisch de verwarming naar beneden.

  • Klokfunctie
    Hierbij gaat u uit van een standaard verloop van de week en stelt u de thermostaat in op de tijdstippen dat de verwarming aan of uit moet. Deze functie is niet nieuw, maar er zijn nog veel thermostaten waarmee u de verwarming alleen handmatig hoger of lager zet.

  • Aanwezigheidsdetectie
    Een bewegingsensor detecteert de aanwezigheid van personen in huis. Heeft de bewegingsensor lange tijd geen beweging waargenomen? Dan schakelt de thermostaat automatisch de verwarming naar beneden.

  • Op afstand regelbaar
    Middels een smartphone en/of tablet is de verwarming op afstand hoger of lager te zetten. Bij de modernste SMART-thermostaten is zelfs het energieverbruik te monitoren.

Met een slimme thermostaat bespaart u tot wel 11% aan extra gasverbruik per jaar (Tilburg university, 2015). Deze besparing is vooral te danken aan dat u met een SMART-thermostaat bewuster bent van uw verbruik.

zonnepanelen

Produceer uw eigen groene stroom

Een duurzaam huis is grotendeels zelfvoorzienend. Daarnaast wilt u ook minder afhankelijk zijn van grote energiemaatschappijen en is het zelf produceren van stroom een heel goed idee om de energierekening terug te brengen. Zelf groene stroom produceren doet u op verschillende manieren. De meest gebruikelijke manier om elektriciteit op te wekken is door middel van zonnepanelen die op een schuin of plat dak worden geplaatst.

Terwijl de prijzen van zonnepanelen naar beneden gaan wordt het rendement steeds hoger. Hierdoor is het tegenwoordig erg aantrekkelijk om zonnepanelen op het dak van uw woning te laten installeren. Hoewel Nederland en België niet de meest zonnige landen op aarde zijn, wil dat niet zeggen dat zonnepanelen niet nuttig zijn. Zonnepanelen werken op daglicht. Ook als het bewolkt is, wordt het daglicht omgezet in elektriciteit. Met zonnepanelen op uw dak bespaart u gemiddeld € 500 tot € 1.200 per jaar op uw energierekening.

Een duurzaam huis is niet alleen heel goed voor het milieu, maar het bespaart u tevens een flink geldbedrag per jaar. Het bespaarde geld investeert u vervolgens gewoon weer in een volgend duurzaamheidsproject, zodat u op een gegeven moment een nagenoeg zelfvoorzienend huis heeft gecreërd voor uzelf.

Ook interessant