Nieuwbouw

Rabobank-toren Utrecht in gebruik genomen

In Utrecht is het nieuwe Rabobank-kantoor in gebruik genomen. Het door Kraaijvanger Urbis ontworpen kantorencomplex bestaat uit twee, ietwat van elkaar gedraaide torens die gekoppeld zijn door tussengelegen vloeren.

De torens gedragen zich als één gebouw. De horizontale krachten worden gedragen door de twee kernen van de torens. In de kernen zijn liftkooien gerealiseerd die onafhankelijk van elkaar in dezelfde schacht op en neer gaan.

Het Rabobank-kantoor telt 27 verdiepingen en is 105 meter hoog. Hiermee is de toren zeven meter lager dan de Domtoren. De gevels van het exterieur zijn voorzien van een dubbele glashuid. De glasstroken lopen rond de ellipsvormige gevel en worden van elkaar gescheiden door een bordes.

Voor maximale lichttoelating is er zoveel mogelijk glas voor de gevel gebruikt met een zo dun mogelijke profilering. Dit zorgt er mede voor dat het gebouw 43 procent meer energie bespaart dan in het Bouwbesluit staat vastgelegd. Het kantorenpand is ook voorzien van een dikke laag isolatiemateriaal, klimaatplafonds en een WKO-systeem.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant