Architectuur

RIBA Stirling Prize voor Sainsbury Laboratory

Het plantonderzoekscentrum Sainsbury Laboratory in Cambridge is onderscheiden met de RIBA Stirling Prize 2012. Daarmee is het door Stanton Williams ontworpen pand gekozen tot beste gebouw dat afgelopen jaar op Brits grondgebied is gebouwd. Dat heeft het Royal Institute of British Architects (RIBA) bekendgemaakt.

Het gebouw is gerealiseerd bij de botanische tuinen van de universiteit van Cambridge. “De architecten hebben een buitengewoon stimulerende werkomgeving gecreëerd, door de typologieën van het klooster te herinterpreteren en plaatsen te scheppen voor reflectie, debat en samenwerking tussen wetenschappers”, zegt het RIBA.

“Stanton Williams en hun landschapsarchitecten hebben een nieuw landschap gecreëerd, een binnentuin die overvloeit in de botanische tuinen”, vult de jury onder leiding van Nicholas Grimshaw aan. “Het gebouw is zeer specifiek en tegelijkertijd universeel, met een schoonheid en raffinement van exceptioneel niveau.”

Voor Stanton Williams was het de eerste nominatie voor de prestigieuze prijs. Er waren nog vijf projecten genomineerd, waaronder twee van OMA. De winnende architecten ontvingen een trofee en een geldbedrag van 20.000 pond.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl