Bedrijfsnieuws

QuickStep verkoopt zichzelf aan Amerikaanse Mohawk

Tom Boonen, gisteren winnaar van de tweede Tour-etappe, verdedigt binnenkort wellicht de kleuren van een Amerikaanse sponsor, Mohawk. De West-Vlaamse spaanplatenproducent Unilin, eigenaar van wielerploeg QuickStep, komt in handen van de Amerikaanse vloerbekledingsreus Mohawk. Dat bevestigen althans insiders. Het scenario wordt niet ontkend door de woordvoerder.

De familiale aandeelhouders van Unilin beslisten afgelopen weekend dat ze met Mohawk verder onderhandelen over de verkoop van hun belangen. De waarde van Unilin wordt geschat op 2 miljard euro, een bedrag dat de familiale aandeelhouders op zak kunnen steken. Unilin weigerde gisteren dat nieuws te bevestigen noch te ontkennen. “Ik zit in Frankrijk. Ik ben bezig met de koers. Ik kan daar nu niets over zeggen”, wimpelde Philiep Caryn, marketingmanager van QuickStep, de vraag af.

Met zijn thuisbasis in Wielsbeke is Unilin een van de belangrijkste werkgevers in West-Vlaanderen. Het bedrijf ging in 1960 van start met de productie van spaanplaten. In volle vlascrisis legde een twintigtal boeren hun spaarcenten bij elkaar voor de bouw van een fabriek. Intussen is Unilin uitgegroeid tot de grootste producent van laminaat in West-Europa, met QuickStep als uithangbord. Het bedrijf telt 2.200 werknemers in België, Frankrijk, Nederland en de VS. Vorig jaar draaide de groep een omzet van 840 miljoen euro.