Algemeen

Publieke ingenieurs moeten meer samenwerken

Publieke advies- en ingenieursbureaus moeten inhoudelijk meer gaan samenwerken. Alleen zo kan de kennisbasis van met name lokale overheden worden versterkt en kunnen zij hun rol als opdrachtgever beter vervullen. Dat zegt ir. Alexandra van Olst. Volgens de directeur van Ingenieursbureau Amsterdam (IBA), kan de overheid zo veel geld besparen, vooral op de uitvoering.
Het is een illusie om te denken dat de overheid alles aan de markt kan overlaten. Overheden hebben ‘eigen’ kennis nodig om een goed opdrachtgever te kunnen zijn, vindt Van Olst: “Marktpartijen zijn prima in staat om antwoord te geven op alle vragen. Maar de overheid moet dan wel de juiste vragen stellen. Daarmee wordt namelijk voor een groot deel het antwoord bepaald, zeker bij bouw-, infra- en milieuprojecten.”

De overheid heeft goed gekwalificeerde adviseurs en ingenieurs nodig. Hun kennis en ervaring maken vaak het verschil tussen goede en excellente oplossingen, ook financieel, aldus de IBA-directeur. “De eerste betonnen sluisdeuren ter wereld, die onlangs in Amsterdam zijn geplaatst, zijn een goed voorbeeld van publiek ingenieursvernuft. Goedkoper in aanleg én onderhoud dan de gebruikelijke oplossingen in staal en hout.”

Jaarlijks geeft de overheid miljarden uit aan verkeer, waterstaat, milieu en ruimtelijke ordening. Slimme ontwerpen besparen al snel 5 tot 10 procent. Het is de grote uitdaging om de daarvoor benodigde kennis bij gemeenten binnen te halen én te houden. Daarvoor is meer samenwerking nodig, tussen gemeentelijke ingenieursbureaus onderling maar ook met hogere overheden, op provinciaal en landelijk niveau.

“Projecten zijn steeds complexer, zoals IJburg, de Zuidas, OV SAAL en uiteraard de Noord/Zuidlijn. De kennis die daar is en wordt ontwikkeld is van grote waarde, juist ook voor minder complexe projecten in andere gemeenten. Overal in Nederland wordt locatiespecifieke kennis ontwikkeld. Laten we die niet voor onszelf houden maar meer dan nu delen.”

“Nederland staat voor een aantal grote uitdagingen, zoals de gevolgen van klimaatverandering, milieuvervuiling in stedelijk gebied maar ook krimp in landelijk gebied. Het is óók aan publieke ingenieurs en adviseurs om die problemen op te pakken. Daarbij moeten we van elkaar leren. We kunnen samen veel meer dan we denken. Laat niet alles aan de markt over, concurreer er ook niet mee maar concentreer je op het stellen van de juiste vragen. Dat is onze opdracht.”
Build for Life