Nieuwbouw

Publicatie BIM-samenwerkingsmethode voor de bouwsector

De VBA, de G30, ORI, de controleorganismen en de IFMA kondigen de publicatie aan van een BIM-samenwerkingsmethode om het gebruik van BIM binnen de bouwsector in België te bevorderen. Het gaat om een gids met goede praktijken die de regels definieert voor de samenwerking tussen de verschillende actoren binnen de bouw; van de opdrachtgever tot de facility manager via de controleorganismen en de architecten. Door het gebruik van BIM te stimuleren vanaf de beginfase van de projecten wil de VBA een betere samenwerking en coördinatie bevorderen tussen de verschillende actoren in de bouw.

BIM om beter te bouwen op basis van samenwerking

Traditioneel was de informatieoverdracht tussen de verschillende betrokken partijen binnen de bouwsector complex en vaak onvolledig.

Vandaag helpt BIM om bruggen te slaan tussen de verschillende betrokkenen bij een werf, al van in de voorbereidende fase. Deze werkmethode is gebaseerd op de samenwerking rond een digitale maquette, die aangevuld wordt door de verschillende betrokkenen (ontwerp, bouw, oplevering, onderhoud, afbraak). Deze verschillende actoren zijn naargelang het project voornamelijk de openbare besturen, de architecten, de ingenieurskantoren en de aannemers.

Dankzij deze innovatieve tool zullen deze actoren kunnen beschikken over een voorstelling van de haalbaarheid van het project en van de eventuele moeilijkheden. Zo helpt BIM om de kwaliteit van de bouw te verbeteren en tegelijk de termijnen te verkorten en besparingen te genereren bij de bouw, het onderhoud en het gebruik.

De BIM-methode toont ons een nieuwe manier van bouwen. Door zijn collaboratieve benadering vertegenwoordigt BIM een technologische revolutie binnen het ontwerp, de bouw en het beheer van gebouwen en infrastructuren. BIM is de ideale tool om beter duurzaam te bouwen en de kosten onder controle te houden tijdens de volledige levenscyclus, terwijl de ontwerpers, bouwers en andere betrokken actoren kunnen werken en zich informeren op een collaboratieve basis.

Alle informatie met betrekking tot een gebouw tijdens de volledige levenscyclus ervan wordt op een coherente manier geregistreerd op één enkele plaats, wat het opzoeken en delen van informatie tussen alle betrokken partijen gemakkelijker maakt.

Een oplossing waar alle betrokken partijen binnen de bouwsector wel bij varen

Het potentieel van BIM is dus enorm en heeft een impact op alle fases van het bouwproces:

  • architectenbureaus: minder ontwerpfouten en dus minder kosten die daaruit voortvloeien;
  • aannemers: betere doeltreffendheid, vermindering van de uitvoeringstermijn en daling van de kosten als gevolg van fouten;
  • studiebureaus: betere integratie van het architecturale ontwerp en de techniek;
  • controlebureau: betere kennis van het gebouw en een betere kwaliteit van de controles;
  • facility manager: betere informatie, daling van de werkingskosten.
BIM helpt dus om te anticiperen op de risico’s om deze te beperken voor alle betrokken partijen.

De combinatie van deze voordelen garandeert de eigenaar een gebouw van betere kwaliteit tegen een lagere prijs.

Het gebruik van BIM vanaf de ontwerpfase zorgt voor een ROI van 20 keer de kostprijs van BIM-modellering in de bouwfase en 60 keer de kostprijs van BIM-modellering in de gebruiksfase.

Terbeschikkingstelling van de BIM-gids

Een elektronische versie van “The Guide to Building Information Modelling” (enkel beschikbaar in het Engels) kan gedownload worden via deze link: adeb-vba.be/publicaties.

Ook interessant