Duurzaam Bouwen

Provinciepersoneel huist weldra in passieve gebouwen

De provincie Antwerpen is de eerste overheid die de passiefstandaard voorop stelt voor nieuwbouw én voor renovatie van de eigen gebouwen. De provincie vervult zo de voortrekkersrol en wacht duidelijk niet passief op Europese verplichtingen. Het energieverbruik van het patrimonium vormt de hoofdmoot van de uitstoot van de provincie als organisatie. Daarom zet de provincie in op nieuwbouw volgens de passiefstandaard én een traject van totaalrenovatie van belangrijke delen van dat patrimonium volgens de passiefstandaard.

Voortrekkersrol provincie Antwerpen
De deputatie besliste eind mei dat alle nieuwe bouwprojecten van provinciegebouwen moeten voldoen aan de passiefstandaard. Naast nieuwbouw zijn ook totaalrenovatieprojecten mee opgenomen en dat is uniek in Vlaanderen. De provincie Antwerpen is daarmee de eerste overheid die de passiefstandaard voorop stelt voor nieuwbouw én renovatie van de eigen gebouwen. Er is in deze zaak duidelijk niet passief gewacht op Europese verplichtingen.

“De beslissing van de deputatie kadert in het provinciale klimaatplan en is één van de acties waarmee de provincie als organisatie in 2020 klimaatneutraal wil zijn. Op 17 november 2011 werd het eerste klimaatplan van de provincie Antwerpen goedgekeurd. Samen met zo veel mogelijk gemeenten wil de provincie als organisatie klimaatneutraal zijn tegen 2020. Dit wil zeggen dat we de eigen uitstoot van CO2, N2O (stikstofoxide, lachgas) en CH4 (methaan) naar nul herleiden door eerst in te zetten op maximale reductie van de broeikasgasuitstoot, dan het gebruik van hernieuwbare energie optimaliseren en tot slot de overblijvende fossiele bronnen zuinig en efficiënt gebruiken,” aldus Rik Röttger, gedeputeerde bevoegd voor Leefmilieu.

Het energieverbruik van het patrimonium vormt de hoofdmoot van de uitstoot van de provincie als organisatie. Daarom zet de provincie in op nieuwbouw volgens de passiefstandaard én een traject van totaalrenovatie van belangrijke delen van dat patrimonium volgens de passiefstandaard. Deelrenovaties en renovaties van historisch erfgoed voldoen aan de EPB-regelgeving. Vanzelfsprekend zal door deze maatregel het energieverbruik van de provincie en dus ook de energiekost in de toekomst zeer sterk slinken en geeft de provincie het goede voorbeeld.

Inwoners van de provincie die zelf hun energieverbruik willen verminderen en duurzamer willen leven, kunnen terecht bij Kamp C in Westerlo voor advies over duurzaam bouwen. De acties op www.vriendvan.be promoten de match duurzaamheid en levenskwaliteit, doe mee en kies de acties die het best bij jou passen.

Ook interessant