Algemeen

Massale verhuis uit Antwerps provinciehuis is gestart

Op anderhalve maand verhuizen 600 provinciale ambtenaren naar het tijdelijke Provinciehuis aan de Singel (PaS) dat gelegen is aan de Desguinlei 100. De gigantische verhuizing is een eerste opstapje naar een dynamischer en transparanter provinciebestuur. Zo zal de gemiddelde werkplek in het PaS slechts 11 m² groot zijn. Deze fikse ruimtebesparing is mogelijk doordat er meer in landschapsbureaus wordt gewerkt. De verhuis werd bovendien aangegrepen om grondig op te ruimen, te archiveren en te digitaliseren. Dit resulteert in een efficiëntere en klantvriendelijkere werking. De deputatie verhuist als laatste in juli naar het Parkhuis. Begin 2017 verhuist iedereen terug naar een nieuwe, ecologische provinciehuis mét een publiek park dat tegen dan verrezen is op de Koningin Elisabethlei 22.

Het huidige provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei 22 wordt in september 2013 afgebroken. Daarom verhuizen een 600-tal ambtenaren van het provinciebestuur naar het PaS, het Provinciehuis aan de Singel op de Desguinlei. Het gaat om centrale provinciale diensten zoals Vastgoed, Cultuur en Erfgoed, Leefmilieu en Waterbeleid, Milieuvergunningen, Ruimtelijke ordening, Mobiliteit, dienst Vrije tijd, Gebiedsgericht beleid, … De provincie huurt dit gebouw voor 3,5 jaar van Baloise verzekering (het voormalige Mercator). Aan het gebouw werden minimale aanpassingen gedaan o.a. voor de toegankelijkheid.

Het zal nog tot juli duren vooraleer het volledige provinciehuis leeg is. Dan nemen de gouverneur en de gedeputeerden hun intrek in het Parkhuis, het pand aan de Koningin Elisabethlei 18. Deze vroegere jeugdrechtbank ligt vlakbij het huidige provinciehuis, en is eigendom van de provincie. De provincieraad zal tijdens de bouw vergaderen in het Bernarduscentrum aan de Schoenmarkt in Antwerpen. De 160 Vlaamse en federale ambtenaren die huisden in het provinciehuis, verhuizen definitief naar eigen kantoren in het AMCA-gebouw op de Italiëlei of in het Anna Bijnsgebouw aan het station Antwerpen-Centraal.

Nieuwe stappen in dynamisch en efficiënt provinciebestuur
“Door een efficiënt gebruik van ruimte en door intense opruim- en archiveringswerkzaamheden zal de gemiddelde werkplek in het PaS slechts 11 m² groot zijn. In het provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei schommelt de grootte van de werkplekken nog tussen 10 en 30 m². Door de verhuizing wordt er dus flink wat ruimte bespaard.” aldus gedeputeerde voor Infrastructuur Ludwig Caluwé.

“De switch van allemaal gesloten bureaus naar open landschapsbureaus heeft het meeste plaats opgeleverd. Ruimtebesparing is niet het enige voordeel van deze verandering. De werking van het provinciebestuur wordt letterlijk en figuurlijk transparanter. Iedereen is gemakkelijk aanspreekbaar waardoor samenwerken vlotter zal verlopen.” zet Caluwé zijn betoog verder.



Het resultaat van de opruimdagen mag er ook zijn. Nadat de nodige documenten waren gedigitaliseerd en gearchiveerd werden er 84 karren restafval opgehaald, 914 meter archief overgedragen en 153 360 kg papier weggesmeten.

In het huidige provinciehuis lopen bezoekers gewoon binnen en buiten. Het onthaal wordt veel klantvriendelijker in het tijdelijke provinciehuis aan de Desguinlei 100. De onthaalruimte heeft de eigenaar van het gebouw laten renoveren door de gerenommeerde interieurarchitect Maarten Van Severen. Dankzij verschuifbare wanden kan de onthaalruimte voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Bestekken of andere pakjes kunnen achtergelaten worden aan het onthaal. De veiligheidssas zorgt ervoor dat bezoekers niet zomaar kunnen doorlopen naar de kantoorruimtes. Het onthaal zal net zoals in het huidige provinciehuis altijd bemand zijn door een onthaalbediende. Onthaalbedienden vangen alle bezoekers op en verwittigen de collega(‘s) waarmee de bezoeker een afspraak heeft.

De verhuizing naar het Provinciehuis aan de Singel concreet
De verhuizing werd opgedeeld in 3 grote golven, 14 verhuisbewegingen en zes logistieke bewegingen Golf 1 startte op dinsdag 16 april. 40 ambtenaren van onder andere het departement Vrije Tijd, de diensten Preventie & Bescherming, de ICT helpdesk en de facilitaire helpdesk en de Dienst Projectwerking en Organisatieontwikkeling pakten in. Elk personeelslid krijgt slechts 3 dozen om zijn persoonlijke dossiers en andere spullen die niet gedigitaliseerd konden worden, te verhuizen. Naast de persoonlijke dozen verhuist ook het dienstklassement dat niet gedigitaliseerd kon worden. Een dag later startte hun eerste werkdag op de nieuwe werkplek. Op elke dienst staat een interne verhuisambassadeur klaar als eerste aanspreekpunt bij onverwachte problemen, vragen over de verhuis. Een shuttledienst tussen het PaS, het huidige provinciehuis (tot de sluiting), het Park-, Lozana-, Coveliers- en Archiefhuis zal ervoor zorgen dat de werking van het provinciebestuur niet lijdt onder de grootscheepse verhuizing. Ook alle telefoonnummers blijven identiek zodat er geen hinder is voor de dienstverlening.

Ook interessant


Build for Life