Second Home

Provincie Alicante behoudt voor elk wat wils

Provincie Alicante behoudt voor elk wat wils
Wie aan vastgoed denkt, denkt meteen aan het sleutelwoord 'locatie, locatie, locatie'. Terwijl de vastgoedprijzen in Spanje langzaam stijgen, analyseren experts zoals Hip Estates de prijsontwikkelingen en locatieverschillen. Door de recente stijging van de Spaanse vastgoedprijzen is het nog belangrijker om een specialist in te schakelen. Wist je dat de gemiddelde prijs per vierkante meter in het kustplaatsje Torrevieja, provincie Alicante, bijna de helft is van die in Moraira, hoewel beide dorpen charmant en schilderachtig zijn? Hip Estates, al meer dan 25 jaar dé specialist in Spaans vastgoed, benadrukt dat de provincie Alicante voor ieder wat wils biedt en steeds aantrekkelijker wordt als luxe bestemming.


De gemiddelde woningprijs in Spanje is in 2023 met 8,1% gestegen. Uit recente cijfers van de Vereniging van Spaanse notarissen blijkt dat de verkoop aan buitenlanders in Spanje in het eerste kwartaal van 2024 met 8% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor het eerst sinds het einde van de covid-pandemie is ook de verkoop aan Belgen afgenomen, met een daling van slechts 4,3% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Volgens Leen Vermeulen, CEO van Hip Estates, ligt de oorzaak hiervan niet zozeer in de prijsstijgingen, maar eerder in de huidige schaarste aan woningen in Spanje. De Spaanse economie is de afgelopen jaren sterk gegroeid, wat heeft geleid tot een toegenomen vraag naar woningen. Daarnaast is er sprake van een zekere verzadiging van de markt na het enorme succes van de woningverkoop met recordcijfers na de covid-pandemie.

Provincie Alicante behoudt voor elk wat wils
Volgens Leen Vermeulen van Hip Estates is de regio Alicante nog steeds heel interessant voor Belgen om een tweede verblijf te kopen. De gemiddelde verkoopprijs in de provincie Alicante ligt op 2.146 euro per vierkante meter, terwijl dit op de Balearen gemiddeld 4.148 euro per m² is. Waar zijn dan de luxueuze hotspots en waar kan je nog goed betaalbaar wonen onder de zon in de provincie Alicante? We vroegen Leen Vermeulen van Hip Estates om 5 tips in de hoge categorie en 5 tips in de goedkopere prijsklasse.

De hoogste prijs per vierkante meter in de provincie Alicante is te vinden op geliefde plekjes als Moraira met 3.677 euro, gevolgd door Jávea met 3.190, Benissa met 3.081, Altea met 2.976 en Calpe met 2.910 euro per vierkante meter. Meer betaalbare plaatsen aan de kust zijn La Villajoyosa met 2.356, Orihuela met 2.323, Rojales met 2.015, Santa Pola met 1.954 en Torrevieja met 1.914 euro per vierkante meter.

Provincie Alicante behoudt voor elk wat wils
De grootste stijgingen in huizenprijzen in 2023 vonden plaats in Malaga (+62%), de Balearen (+58%) en Alicante (+57%). Dit klinkt weliswaar spektaculair, maar Leen Vermeulen, CEO van Hip Estates, haalt aan dat de prijsstijgingen in Alicante te verklaren zijn doordat de provincie op weg is om dé nieuwe bestemming voor luxe vastgoed te worden. Zo steeg de verkoop van luxevastgoed in Alicante met zo'n 55% in 2023. Dat heeft volgens Leen Vermeulen een enorme impact op de gemiddelde woningprijs. Ze haalt aan dat de aantrekkelijkheid van Alicante als luxe bestemming wordt gevoed door de scherpe prijsstelling in vergelijking met andere Spaanse kustlocaties, gecombineerd met de pracht van de locaties en vernieuwende ontwikkelingen op vlak van duurzaamheid.

Met verleidelijke prijskaartjes en veelzijdige locaties langs zijn prachtige stranden, jachthavens en exclusieve villawijken, heeft de provincie Alicante een opmerkelijke toename gezien in de verkoop van tweede verblijven, vooral aan buitenlandse investeerders die de verborgen schatten van deze kustlijn ontdekken. Alicante wordt geprofileerd als dé nieuwe bestemming voor wie op zoek is naar een exclusieve woning aan de Spaanse kust. Leen Vermeulen van Hip Estates besluit dat kopen in deze regio sowieso een verstandige investering is voor de lange termijn, met opbrengsten zowel uit stijging van kapitaal als uit verhuur, dankzij het toverwoord 'locatie, locatie, locatie'.