Second Home

2023 opnieuw een recordjaar voor de verkoop van woningen in Spanje aan Belgen

2023 opnieuw een recordjaar voor de verkoop van woningen in Spanje aan Belgen
Volgens de statistieken van de vereniging van Spaanse notarissen is 2023 opnieuw een recordjaar voor de verkoop van Spaanse woningen aan Belgen. Er wordt een lichte stijging opgetekend ten opzichte van de hoogste verkoopcijfers ooit in het jaar ervoor. In 2023 kochten Belgen 4.649 woningen in Spanje, maar liefst een gemiddelde van 13 woningen per dag. Dit is een stijging van 0,31% ten opzichte van 2022.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Leen Vermeulen, CEO van Hip Estates, al ruim 25 jaar dé specialist voor de verkoop van Spaans vastgoed in België, stelt dat de vraag naar woningen in Spanje nog steeds erg hoog is en verwacht dat de woningprijzen in Spanje licht zullen stijgen: ‘Ik verwacht een lichte prijsstijging van woningen op de Spaanse markt. Naast de hoge vraag, ook ondersteund door een verhoogd aandeel van de Oost-Europese markt in de verkoop van Spaans vastgoed, is er een schaarste van bouwmaterialen en bouwpercelen aan aanbodzijde. Bij Belgen blijft Hip Estates dezelfde redenen zien om te investeren in een tweede verblijf in Spanje: het milde klimaat het hele jaar rond, de goede vluchtverbindingen, het ontspanningsaanbod en de relaxte levensstijl, de goedkopere consumptieprijzen, het lagere en goedkopere energieverbruik, de kwaliteit en de interessante prijs van de nieuwbouwwoningen in Spanje ten opzichte van de prijzen in België.'

Statistieken van de vereniging van Spaanse notarissen

Uit bovenstaande statistieken blijkt dat de totale en de buitenlandse verkoop licht daalde in 2023 tegenover 2022, terwijl de Belgische verkoop een lichte stijging ondervond.

CEO Leen Vermeulen van Hip Estates wijst erop dat de populariteit van Spanje als vakantiebestemming niet alleen te zien is in de verkoopcijfers van het vastgoed, maar ook blijkt uit het enorme succes van het toerisme richting Spanje. Het populaire vakantieland heeft in 2023 een recordaantal buitenlandse toeristen ontvangen volgens de cijfers van het Spaanse Statistiekbureau INE en Frontur. Met 85,1 miljoen bezoekers overtrof Spanje Frankrijk als het meest bezochte Europese land. Gedurende het hele jaar 2023 bezochten 4.094.016 Nederlanders en 2.740.012 Belgen Spanje, wat respectievelijk een stijging van 4,4% en 9% ten opzichte van 2022 betekent. De populairste regio's voor toeristen waren Catalonië, de Balearen en de Canarische Eilanden.

2023 opnieuw een recordjaar voor de verkoop van woningen in Spanje aan Belgen
Hip Estates is al ruim 25 jaar dé vastgoedspecialist voor Spanje en volgt de trends in de markt op de voet. 'Alicante is op weg om dé nieuwe bestemming voor luxe vastgoed te worden in 2024', stelt CEO Leen Vermeulen. Met een jaarlijkse groei van 25% in de verkoop van luxe woningen, trekt de provincie voornamelijk buitenlandse kopers aan vanwege de relatief lagere prijzen in vergelijking met andere luxe bestemmingen in Spanje. Volgens cijfers van vastgoedadviesbureau Tecnitasa bedraagt de gemiddelde prijs per vierkante meter voor luxe woningen in Alicante € 3.913, met locaties als Alicante stad, Calpe en Moraira als duurste gebieden. Ondanks onzekerheden zoals inflatie en internationale conflicten, blijft de populariteit van luxe vastgoed in Alicante sterk stijgen, met een toename van 55% in verkopen in het afgelopen jaar. ​

Buitenlandse kopers tonen interesse in Alicante vanwege het aangename klimaat, betaalbare woningen - volgens Leen Vermeulen van Hip Estates een stuk goedkoper dan aan de Costa del Sol - en goede verbindingen. Zo vertegenwoordigden Belgische kopers maar liefst 15% van het totale aantal buitenlandse kopers in 2022, en ook bij Nederlanders is dit een zeer populaire bestemming voor een tweede verblijf.

2023 opnieuw een recordjaar voor de verkoop van woningen in Spanje aan Belgen
Naast de groeiende populariteit van luxe vastgoed, is de aandacht voor duurzaamheid in de regio’s Costa Blanca en Costa Cálida een tweede trend die Hip Estates opmerkt. Als voorbeelden noemt Leen Vermeulen de Ecoresidences in Costa Blanca Noord, omgeven door bergen en wijngaarden, en de Villa Pebbles op Las Colinas Golf Resort, die beide duurzame en luxueuze woonmogelijkheden bieden. Villa Pebbles, een energieneutrale woning, heeft een uniek design geïnspireerd op de golvende vormen van kiezels met zicht op een prachtig golfterrein.

Ook interessant