Algemeen

Provinciale laureaten van de Vlaamse Houtproef gehuldigd

Al voor de 13de maal organiseerde de West-Vlaamse Confederatie Bouw Schrijnwerk een provinciale houtproef. Het initiatief groeide uit tot een succesvolle proef voor leerlingen uit het secundair onderwijs die de richting hout of schrijnwerkerij volgen en waarbij techniek en vakkennis centraal staan. Elke leerling moest een werkstuk maken in massief hout. Een vakjury heeft nauwkeurig het werk van de leerlingen beoordeeld, waarbij gelet werd op de fijnste details. Op 31 mei werden in Ieper de provinciale laureaten gehuldigd. De vijf beste leerlingen van elke afdeling dingen nog mee naar de prijs van de ‘Vlaamse laureaat’ die op 7 juni in Sint-Niklaas worden bekendgemaakt.

Ca. 840 leerlingen, waarvan 230 in West-Vlaanderen
In totaal hebben ca. 840 leerlingen deelgenomen aan de Vlaamse Houtproef, verspreid over een 50-tal scholen. In West-Vlaanderen waren dit 230 leerlingen.

De leerlingen van het vierde jaar van het secundair onderwijs bij de afdelingen BSO (beroepssecundair onderwijs) en TSO (technisch secundair onderwijs) konden deelnemen aan de wedstrijd. Bij de afdeling BUSO (buitengewoon secundair onderwijs) waren dit de leerlingen van het vierde of vijfde middelbaar.

Steun vanuit de sector voor het technisch onderwijs
Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de bouwsector en het onderwijs, met als doel het beroep van timmer- en schrijnwerker te promoten.

Deze proef wordt georganiseerd door de beroepsfederatie “Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers”, samen met de verschillende regionale afdelingen. Onder de impuls van de werkgroep werd opnieuw een mooi werkstuk bedacht voor de leerlingen.

Dergelijke organisatie is uiteraard enkel mogelijk mits de steun van diverse partners.

De scholen kregen al het nodige hout gratis geleverd. Vandecasteele Houtimport heeft het dennenhout ter beschikking gesteld, de firma Pollmeier zorgde voor het beukenhout en de firma Bouttens leverde de gekleurde MDF-platen voor het bovenblad. Het inrichtend comité zorgde voor de verdeling van de houtpakketten in de deelnemende scholen.

De firma’s Adhesia, All-Fix/Comaglio, De Sleutel Bouw, Deceunink-Deforce, Fakro, Houthandel Decadt, Lecot-Raedschelders, Lerou ijzerwaren, Metabo, Muylle-Facon, Pro@Work, Rigolle, Robaco, Siniat, Sofibo, Stad Ieper, Tema, Van Hoecke-Blum, Vanhoutte Willy en Vens & Thiers hebben gezorgd voor de nodige financiële steun en voor heel wat mooie prijzen (machines en gereedschapsets).

Alle 840 deelnemende leerlingen krijgen trouwens een leuke attentie, als dank voor hun fantastische inzet voor de houtproef. Zij krijgen allen een lijmkoker van Rectavit, een plooimeter van Roto en een balpen van Metabo.

Verloop van de wedstrijd
Voor de Paasvakantie kreeg elke school alle nodige hout aangeleverd, zodat zij het hout volgens een opgelegd maatborderel konden klaarmaken.

De dag voor de eigenlijke proef werd een filmpje vrijgegeven op de website, waarop te zien was welk werkstuk er zou moeten gemaakt worden. De eigenlijke opdrachttekeningen werden pas op de ochtend van de houtproef – 18 april 2013 – doorgestuurd naar de scholen. De leerlingen konden beginnen aan hun werkstuk, en kregen hiervoor één dag de tijd. De vervaardiging van het werkstuk was een ideale combinatie van machinewerk en verplicht manueel werk.

Zo maakten de schrijnwerkers-in-spé een werkstuk dat gezien mag worden…

Het was zeker geen gemakkelijke opdracht, dit was o.a. te merken aan de tijd die de leerlingen gespendeerd hebben aan hun proef. In heel wat scholen hebben leerlingen doorgewerkt tot 18 uur, het tijdstip waarop de houtproef onherroepelijk werd afgesloten…

Op de facebookpagina van de houtproef kan u de foto’s bekijken van de leerlingen tijdens de vervaardiging van hun werkstuk.

Een lokale vakjury heeft vervolgens alle afgewerkte werkstukken grondig gecontroleerd en beoordeeld. Deze jurering gebeurde eerst regionaal, waarbij dus de regionale laureaten per afdeling bepaald werden. De beste uit elke regio en afdeling gingen door voor een tweede, Vlaamse beoordeling waaruit de Vlaamse laureaten gekozen werden.

Het inrichtend comité was zeer tevreden over het geleverde werk en de inzet van de leerlingen.

West-Vlaamse prijsuitreiking
Op vrijdag 31 mei 2013 vond de officiële hulde plaats in het cultuurcentrum “Het Perron” te Ieper, waarbij de regionale (provinciale) laureaten werden gehuldigd.

Voorzitter Leo Pype bedankte in zijn toespraak de scholen voor hun medewerking en inzet. Hij wees eveneens op één van de doelstellingen van de houtproef, met name het contact tussen de scholen en de sector.

Vervolgens kregen de aanwezigen een kijkje achter de schermen van de Houtproef. Aan de hand van een fotoreportage werd een beeld getoond van het werk door de leerlingen in de scholen en van de beoordeling door de vakjury.

In totaal hebben 82 leerlingen minstens 70 % behaald. Zij werden allemaal gehuldigd en kregen naast een officieel getuigschrift ook een mooie prijs zoals gereedschapsets, boormachines, schuurmachines, materiaalkoffers, etc. Er werd die avond een prijzenpot met een totale waarde van meer dan 8000 EUR uitgereikt! De laureaten zullen de theorie dus zeker en vast kunnen verderzetten in de praktijk met hun eigen gereedschap.

Bovendien maken de vijf beste van elke afdeling nog kans op een extra mooie prijs tijdens de Vlaamse prijsuitreiking op 7 juni in Sint-Niklaas.

Laureaten afdeling BUSO:
- plaats 1: Arno Huylebroeck uit Assenede (Vrije School Haverlo Assebroek)
- plaats 2: Glenn Benault uit Watou (De Ast Poperinge)
- plaats 3: Guillermo Lozie uit Zonnebeke (De Ast Poperinge)

Laureaten afdeling BSO:
- plaats 1: Kenzo Colpaert uit Aalter (VTI Brugge)
- plaats 2: Glenn Herman uit Ieper (VTI Ieper)
- plaats 3: Davy Vandenberghe uit Veurne (VTI Veurne)

Laureaten afdeling TSO:
- plaats 1: Brent Bonte uit Wervik (VTI Ieper)
- plaats 2: Tibo Sissau uit Langemark (VTI Ieper)
- plaats 3: Michiel Ingelbeen uit Ieper (VTI Ieper)

Ook interessant


Build for Life