Vastgoed

Provinciaal domein van Rullingen staat te koop

Recent heeft de provincie Limburg beslist het provinciaal kasteeldomein van Rullingen te verkopen. Het Kasteel van Rullingen bevindt zich in het hartje van het Limburgse Haspengouw, halverwege tussen St.-Truiden en Tongeren en op een boogscheut verwijderd van Borgloon. Gedeputeerde Philtjens: “Het kasteeldomein van Rullingen is prachtig gelegen en biedt heel wat toekomstige troeven voor nieuwe eigenaars, maar het onderhouden van dit kasteel is geen kerntaak van de provincie. Daarom hebben we beslist het volledige domein te koop aan te bieden aan de best biedende.”

Het domein

Het kasteeldomein beslaat 12,27 ha en bestaat uit het kasteel zelf, een jachthuis, een werkliedengebouw, een tuin, vijvers, een boomgaard, hooiland met een open bergplaats van 37 m², een bos en een Engels park met enkele merkwaardige beuken en exotische boomsoorten, bosland, een hoogstamboomgaard, hooiland en groenten- en kruidentuin.
Op 27 november 1978 werden het kasteel en de omgeving (behalve het noordelijke hooiland) als monument en dorpsgezicht beschermd.

Het kasteel

Het kasteel is in zijn huidige vorm een U-vormig complex van baksteen, verankerd met gietijzeren ankers; muur- en hoekbanden van mergelsteen en deels van hardsteen. De onderbouw is gedeeltelijk van kalksteen. Verder overwegend schilddaken (leien en kunstleien) en houten kroonlijsten met gesculpteerde modillons. De hoofdingang in de zuidvleugel is bereikbaar via een stenen brug (1885) over de slotgracht. Soort van dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen; twee rijen afgewolfde dakkapellen.

Neorenaissance deuromlijsting met geblokte pilasters, waarop een deels open fronton met voluten en wapenschilden. Boven de deur een venster in aedicula-omlijsting. Aan weerszijden gevelstenen uit de periode van de restauratie met opschrift ANNO 1640. Achtergevel uitgebreid met veranda naar ontwerp van J. Martens in 1983.

De zuidelijke toren is het best bewaarde onderdeel; deels omlijstingen en ontlastingsbogen van originele kruiskozijnen; ronde, blinde nis in de voorgevel (zonnewijzer?); achthoekige torenspits met klokvormige bekroning.

Korte westvleugel onder wolfsdak uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Noordvleugel met koetspoorten en centraal middenrisaliet met in- en uitzwenkende geveltop (tweede kwart 20ste eeuw).

Te koop: provinciaal domein van Rullingen

Het jachthuis

Het jachthuis, oorspronkelijk koetshuis, is vrijstaand, bestaat uit 2 verdiepingen, ca. 219 m² bebouwde oppervlakte, met daarnaast een terras. Het beschikt over neobarokke in- en uitzwenkende geveltoppen.

De tuin

De tuin is een Engels park met enkele merkwaardige beuken en exotische boomsoorten. De oorspronkelijke toegang tot het domein is een hek met gietijzeren zuilen met cannelures en hardstenen pijlers, bekroond met een staande leeuw.

Specifieke voorwaarden

De verkoop van het domein gebeurt onder een aantal specifieke voorwaarden, onder andere het gegeven dat een gedeelte van het kasteeldomein van Rullingen vandaag nog altijd onder een concessie valt en dit tot februari 2020. Dit betekent dat de nieuwe eigenaar de eerste 6 jaar niet vrij mag beschikken over zijn eigendom. Daarnaast ligt het domein in een parkgebied. Ook kan de deputatie vragen het kasteeldomein open te stellen voor grote toeristische evenementen en mag het domein de eerste 5 jaar niet worden doorverkocht. Alle voorwaarden kunnen teruggevonden worden in het verkoopdossier.

Meest biedende

Ter voorbereiding heeft de provincie Limburg aan het Aankoopcomité van de FOD Financiën gevraagd om de waarde van het domein te schatten. Zij hebben dit autonoom bepaald op 1.240.000,00 euro en dit rekening houdend met de voorwaarden die verbonden zijn aan de verkoop. Dit bedrag wordt dan ook de inzetprijs in de openbare verkoopprocedure. Geïnteresseerden kunnen tot uiterlijk 30 april 2014 om 12 uur een bod uitbrengen bij het Aankoopcomité Hasselt, Voorstraat 43 te 3500 Hasselt.

Bezichtiging van het domein

Het domein kan na voorafgaande afspraak bezocht worden.
Er kan, met het oog hierop, telefonisch tijdens de kantooruren (9 u. - 12 u. – 13 u. - 17 u.) of via e-mail contact opgenomen worden met de Griffie (tel. 011 23 81 94 of 011 23 81 93; griffie@limburg.be).

Ook interessant