Bedrijfsnieuws

Projectontwikkelaar AM geeft winstwaarschuwing

Projectontwikkelaar AM heeft een winstwaarschuwing gegeven. Het concern zei in een verklaring dat het de eerder voor dit jaar voorspelde stijging van de winst per aandeel met 5 tot 10 procent niet gaat halen. Dat heeft volgens AM te maken met de procedurele vertraging in de ontwikkeling van enkele grote winkelcentra.

Naast vertragingen ziet AM ook lagere winstmarges op de Europese detailhandelsmarkten. AM ontwikkelt in Europa winkelcentra, woonwijken, stedelijke centra en kantoren. Het bedrijf ontstond in augustus 2002 door het samengaan van Amstelland en Multi Development Corporation (MDC).

Parijs en Madrid
AM zag in Parijs en Madrid twee grote winkelprojecten met omzetvolumes van respectievelijk 225 miljoen euro en 300 miljoen euro vertraagd worden. Een toenemend deel van de portefeuille van AM bestaat uit grote winkelcentra. Omdat de start van de bouw en de verkoop hiervan medebepalend zijn voor het resultaat in een jaar, veroorzaakt de verschuiving naar grote projecten schommelingen in de winst. Vertraging van een project leidt tot het doorschuiven van het resultaat naar volgende jaren.

Eerste zes maanden
De projectenportefeuille bleef volgens het concern de eerste zes maanden op peil. Het concern kan voorlopig nog 41.000 woningen ontwikkelen (eind juni vorig jaar 42.000). Verder had AM eind juni 2,6 miljoen vierkante meter commercieel vastgoed in ontwikkeling (een jaar eerder 2,5 miljoen vierkante meter).

Halfjaarcijfers
Nadere details geeft AM op 8 september bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Dan wil het bedrijf ook dieper ingaan op de winstwaarschuwing. AM boekte vorig jaar een omzet van 1,1 miljard euro. De winst over 2003 kwam uit op bijna 75 miljoen euro. De winst per aandeel bedroeg vorig jaar 86 eurocent, een toename van 13 procent ten opzichte van 2002.
Build for Life