Algemeen

Projectfinanciers vestigen hoop op overheid

Ondanks de wereldwijde economische malaise zien projectfinanciers nog kansen in overheidsaanbestedingen. Veel overheden hebben namelijk aangekondigd de recessie middels een `New Deal` aan te gaan pakken.

Tijde de Depressie in de jaren dertig pompte de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt onder de naam `New Deal` zo`n 3 miljard dollar in de overheidsprojecten die betrekking hadden op verbetering van de infrastructuur. Zo moest de economie en de productiviteit worden gestimuleerd. Er werden 122.000 publieke gebouwen. 77.000 bruggen, 664.000 mijl aan wegen, 286 luchthavens en in totaal 8,5 miljoen banen gecreëerd. De projectfinanciers hopen nu dat een hedendaagse variant van de New Deal een vergelijkbaar verfrissend effect kan sorteren.

In 2008 was financiering van `infrastructuur` al goed voor een volume van 80,7 miljard dollar en 239 transacties. Net als Roosevelt, heeft de huidige president Obama een flink pakket overheidsmaatregelen samengesteld om de economie op gang te brengen. Zo is er 50 miljard dollar gereserveerd om energie-efficiency te promoten en wordt er 30 miljard dollar apart gehouden voor de aanleg van wegen en bruggen.

Gebaseerd op: The Banker
Build for Life