Algemeen

Principe-akkoord schadevergoeding Bos en Lommerplein

De Vereniging van Eigenaren (VVE) van het Bos en Lommerplein in Amsterdam heeft een principeakkoord gesloten met aannemer Hillen en Roosen over de vergoeding van de schade. Ook hebben ze afspraken gemaakt over een aangepaste terugkoopregeling van de woningen.

Dat maakte de VVE bekend. De gedupeerde bewoners kregen de resultaten van de bespreking donderdagavond gepresenteerd. De belangrijkste afspraken over de schadevergoeding zijn onder meer het herstel van het gehele complex, de vergoeding van de adviseurskosten en een vergoeding voor materiële en immateriële schade per huishouden.

Voorwaarde
Voorwaarde is dat 70 procent van de eigenaren deelneemt aan deze regeling. Ook moet de gemeente Amsterdam een akkoord bereiken met Hillen en Roosen over de kosten van onder meer de tijdelijke huisvesting. Dat laatste moet uiterlijk 15 november rond zijn. Afspraak is dat de gemeente en de aannemer de gedupeerde bewoners niet met hun onderhandelingen mogen belasten.

Herziene terugkoopregeling
De herziene terugkoopregeling is volgens de VVE vergelijkbaar met het eerste aanbod van Hillen en Roosen. Zo blijft de regeling gelden tot drie jaar na het moment van terugkeer in de woning. Verschil is de toevoeging van een waardevaststellingsmethode waarbij de index over de oorspronkelijke koopsom wordt berekend. Ook krijgt een aantal eigenaren een vergoeding van de boete die zij moeten betalen vanwege een antispeculatiebeding. Deze vergoeding en het betalen van de verhuiskosten gelden tot 1 juli volgend jaar.

VVE
Voorzitter Douwe van Riet van de VVE zei na afloop van de bewonersbijeenkomst dat de meeste gedupeerden akkoord gaan met het voorstel. "Iedereen moet er nog wel een nachtje over slapen, maar men is tevreden", aldus Van Riet. De bewoners eisen wel dat de gemeente haar kosten direct op de aannemer verhaalt en niet via de bewoners.

Ontruiming
De gemeente Amsterdam besloot op 11 juli tot ontruiming van het Bos en Lommerplein wegens instortingsgevaar. De evacuatie behelsde naast de woningen en de winkels ook een bibliotheek en het stadsdeelkantoor. Zoals het er nu naar uitziet kunnen de bewoners voor de kerst nog terug naar huis. Ze verblijven momenteel in een tijdelijke woning. De winkeleigenaren kunnen naar verwachting eind januari terug. De resultaten van het onderzoek naar de situatie van de kantoren, het marktplein en de ondergelegen parkeergarage komen vermoedelijk in november.

Ook interessant


Build for Life