Algemeen

Onderzoek woningen Bos en Lommerplein weken vertraagd

Het onderzoek naar de veiligheid van de woningen op het ontruimde Bos en Lommerplein in Amsterdam heeft enkele weken vertraging opgelopen. Volgens de originele planning zou het onderzoek van de bouwer, de eigenaar en de projectontwikkelaar vorige week vrijdag zijn afgerond.

De reden van de vertraging is dat "de planning van het onderzoek te optimistisch blijkt te zijn ingeschat", aldus Fortis Vastgoed, Multi Vastgoed en aannemer Hillen & Roosen donderdag.

Bewapening moeilijk bereikbaar
De onderzoekers konden soms moeilijker de bewapening in de betonconstructie onder de loep nemen dan gedacht. Voor het onderzoek moesten enkele muren in de woningen worden opengebroken, maar er bleek bijvoorbeeld een badkamer of keukenblok in de weg te zitten. Onderzoekers moesten op zoek naar andere locaties in de woningen of in een paar gevallen meubilair, vloerafwerking of tegels verwijderen.

Herstellen en vergoeden
Fortis, Multi Vastgoed en Hillen & Roosen zullen alle openbrekingen herstellen en de schade vergoeden, liet hun woordvoerder weten. De bewoners zijn op de hoogte van het werk van de onderzoekers. Een deel van de betonnen constructie wordt met röntgenapparatuur van buitenaf gemeten.

Met smart
De geëvacueerden wachten met smart op de eerste onderzoeksresultaten, zodat ze weten of ze binnenkort naar hun huis kunnen terugkeren. "De vertraging is teleurstellend", zegt woordvoerder Douwe van Riet van de vereniging van eigenaren. "Maar we beseffen ook dat het een moeilijk onderzoek is dat meer tijd kost. We hebben liever in één keer betrouwbare resultaten dan dat er later iets niet blijkt te kloppen."

Half september
De onderzoekers zullen de onderzoeksresultaten nu waarschijnlijk half september indienen bij het stadsdeel Bos en Lommer. Als de conclusies positief zijn, kunnen de bewoners na het treffen van enkele maatregelen mogelijk snel terug naar hun huis. Na het onderzoek naar de woningen zijn de kantoren, de winkels en de parkeergarage aan de beurt.

Zeven weken geleden
De bewoners van het Bos en Lommerplein zijn ruim zeven weken geleden geëvacueerd. Op 11 juli besloot de gemeente tot ontruiming van het complex wegens instortingsgevaar. De evacuatie behelsde 96 woningen, 27 winkels, een bibliotheek en het stadsdeelkantoor. De bewoners bivakkeren sinds de ontruiming in een tijdelijke huurwoning, in hotels of bij familie of vrienden.

Ook interessant


Build for Life