Algemeen

Gedupeerden bewoners Bos en Lommer krijgen huizen

Een aantal Amsterdamse woningbouwverenigingen stelt woningen beschikbaar voor de gedupeerde bewoners van het Bos en Lommerplein. Tot nu toe hebben zij al zo'n zeventig tot tachtig huizen in de buurt aangeboden. Dat vertelde burgemeester Job Cohen woensdagavond na een bewonersbijeenkomst.

In totaal zijn negentig woningen nodig. Momenteel verbijven 112 van de 190 bewoners nog in hotels, de rest slaapt bij familie of vrienden. De gedupeerden zijn blij met de alternatieve woonruimte, liet Douwe van Riet, woordvoerder van de vereniging van eigenaren (VVE) weten. "In een hotelkamer vlieg je al snel tegen de muren op en ook bij familie of vrienden kun je niet eeuwig blijven." Volgens hem hoeven de bewoners hun eigen huisraad niet mee te nemen.

Onderzoek
De burgemeester kondigde verder aan dat de VVE nauw betrokken wordt bij het hele proces dat nu in werking gaat. Daarbij heeft de gemeente aangeboden dat die gebruik kan maken van haar deskundigheid, door bijvoorbeeld een bouwkundig expert in de arm te nemen. De VVE heeft dit aanbod geaccepteerd. Volgens Cohen komt er nu eerst een onderzoek naar hoe het nu allemaal verder moet. De VVE, die inmiddels een advocatenkantoor in de arm heeft genomen, praat donderdag met de gemeente en aannemer Hillen en Roosen over een projectvoorstel voor nader onderzoek naar de woningen. "We zullen erop aandringen het onderzoek zo snel mogelijk te beginnen."

Meningsverschil
Overigens bleek woensdagavond dat er een verschil van mening is geweest tussen Fortis Vastgoed en de gemeente over de conclusies van het onderzoek dat leidde tot de ontruiming. Fortis concludeerde in eerste instantie dat het complex veilig was, maar deskundigen van de gemeente interpreteerden het rapport anders, waarop tot de ontruiming werd besloten. Het rapport is uitgedeeld onder de bewoners.

Afwijkingen constructie
Op twaalf van de veertien geïnspecteerde locaties van de parkeergarage onder het Bos en Lommerplein wijkt de constructie af van de bouwtekeningen. Dat staat in het woensdagavond vrijgegeven rapport van bouwkundig adviesbureau Intron. Het onderzoek van Intron was eerder deze week de aanleiding om het plein te ontruimen.

Foute bewapening
Op cruciale punten in het parkeercomplex, waarop winkels en woningen zijn gebouwd, is de wapening van de betonnen elementen onjuist. Er zijn te weinig of te dunne ijzeren staven gebruikt, of juist te veel. Soms liggen de staven op de verkeerde plek in het beton. Bij gewapend beton zijn de ijzeren staven doorslaggevend voor de stevigheid.
Build for Life