Algemeen

Prijzen uitgereikt op Bouwinnovatie te Hasselt

Naar jaarlijkse gewoonte trokken drie jury’s op de openingsdag van Bouwinnovatie over de beurs om het meest innovatieve product, het meest energievriendelijke aanbod en de mooiste stand te zoeken. De laureaten zijn respectievelijk: Solarcompany, Ceveco en Dubolimburg. Ze kregen hun prijs uitgereikt op de Bouwreceptie die ondanks de sneeuw toch 270 bouwprofessionelen naar Hasselt bracht.

Prijs van Dubolimburg

De Dubolimburg-prijs ging naar Solarcompany. De vakjury van specialisten in duurzaam bouwen raakte bekoord door het totaalconcept – gaande van pv-panelen, warmtepomp, mechanische ventilatie tot volledige passiefwoningen- dat de firma zijn klanten aanbiedt. Solarcompany brengt daarnaast de verschillende bouwprofessionelen samen in één bouwteam om de klant een energievriendelijke woning aan te bieden tegen een correcte prijs. De goede samenwerking tussen bouwheer, architect en aannemers zal immers zorgen voor een kwalitatieve uitvoering en een vlot verloop van het bouwproces.

Architectenprijs

De architecten van NAVPL kozen Ceveco – een small business project van de Xios Hogeschool Limburg tot meest innovatieve idee. De vijf studenten binnen Ceveco maken binnen het small business project kennis met het ondernemen van vandaag.
Ceveco controleert de waterkwaliteit van een verwarmings- of HVAC-installatie. Weinig mensen weten dat de kwaliteit van het verwarmingswater belangrijk is voor een goede werkende installatie. Verouderd, slecht water leidt op termijn immers tot defecte installaties. Ceveco werkt voor de controle volgens een vast stappenplan: na een foutenrapport volgt een verbeteringsplan en tot slot een voorstel van aanpassing. De studenten maken ook de producten om de problemen te verhelpen.
Niet alleen het product en de dienst, maar ook het enthousiasme van de studenten sprak de architecten aan.

Persprijs

De persjury nomineerde drie standhouders: Solarcompany, Isola en Dubolimburg. Hun lauwerkrans ging uiteindelijk naar Dubolimburg. Het Limburgse aanspreekpunt voor duurzaam bouwen overstijgt het concept ‘stand’ door zijn product ‘adviezen en quick scans’ aan de man te brengen in een frietkraam. Het geheel ademt een ware kermissfeer met muziek en een terras. De tafels op het voorplein van de frietkraam zijn niet meer of minder dan afgedankte diepvrieskisten – als voorbeeld van hergebruik kan dat tellen. Zelfs de producten in de frietkraam – de folders die energiezuinig bouwen en verbouwen promoten – worden helemaal in het thema gepresenteerd. Wie een folder wil, kan die kiezen uit de koeltoog.

De prijzen werden uitgereikt tijdens de Bouwreceptie op het slot van de Dag van de Professional. Deze Bouwreceptie is de ontmoetingsplaats voor de bouwprofessionelen en de standhouders in de marge van de beurs Bouwinnovatie. Voorzitter Jean-Pierre Schroeders hekelde het overheidsbeleid versus de bouwsector (zie ook het persbericht van Bouwunie van eerder vandaag). Gedeputeerde Frank Smeets van Leefmilieu gaf een toespraak omtrent de campagne “Warm Limburg” die tijdens de beurs afgetrapt werd naar het grote publiek.

Ook interessant


Build for Life