Verwarming & Sanitair

Preventief handelen, daardoor kalkaanslag vermijden

Preventief handelen, daardoor kalkaanslag vermijden
Tijdens de bouw van je woning wil je overal rekening mee houden. Alles moet goed gebeuren. De kleinste misrekening kan vroeg of laat voor problemen zorgen. Constructiefouten wil je vermijden. Maar ook het denken op de langere termijn is belangrijk. Het wonen in je nieuwe huis en de luxe en alle gemakken, daar doe je het voor. Een schone en veilige leefomgeving. Heb je daarom ook rekening gehouden met de hardheid van het water dat straks uit je kraan stroomt? Niet dat hard water slecht is voor je gezondheid. Integendeel. Maar de ongemakken die hard water veroorzaakt zijn vervelend.

Waterontharder

Als je al gelijk bij het aanleggen van de waterleiding zorgt voor een goede waterontharding, dan heb je daar in ieder geval geen omkijken naar. Niet dat het installeren van een waterontharder een enorme klus is, dat valt absoluut mee. Zeker omdat je het zelf niet hoeft te doen. De specialisten van Bayard water experts doen de installatie voor je. Nee, je wilt dat dingen met betrekking tot je huis in een keer goed gebeuren. Geen gedoe achteraf, klaar is klaar. Hoewel je huis nooit echt af is natuurlijk.

Apparaten kalkvrij houden

Waterontharding is van belang als je je wasmachine en je andere apparaten die gebruik maken van water, vrij wilt houden van kalkaanslag. Op den duur gaat het de interne onderdelen van je machine schaden en dan kun je ‘m vervangen voor een nieuw exemplaar. Een waterontharder haalt de calcium en magnesium via ionenuitwisseling uit je water. In ruil daarvoor worden natriumionen teruggegeven. Dit proef je niet en is niet schadelijk voor je gezondheid. Maar kalkaanslag in je douche, op kranen en rondom de gaatjes van je douchekop, is met een waterontharder voorbij.

Oud water

Waar je ook woont in Nederland, overal in het grondwater is er calcium en magnesium afgezet. Een erfenis van de afgelopen miljoenen jaren, toen Nederland nog bedekt was met een ondiepe zee. Per streek kan de hardheid van het water wel variëren, dus de mate van kalkaanslag – zonder waterontharder dus – kan verschillen. Maar nergens is het water vrij van kalk, dus een waterontharder is altijd aan te raden.

Luxe en gemak, voor weinig

Je moet je eens voorstellen hoe fijn het is als je niet elke dag tijd kwijt bent aan het moeten drooghouden van je douchekranen en andere oppervlakken die met water in aanraking komen. Althans, hierin verzaken is natuurlijk ook niet de bedoeling. Schimmels wil je natuurlijk helemaal ‘buiten de deur’ houden. Maar de wetenschap dat je wasmachine niet onnodig heeft te lijden en je ook nog eens minder energie aan het verbruiken bent, is een fijne gedachte. Het zijn anno 2022 dure tijden qua energie, elke besparing is er weer één.

Met een kleine investering, die zich snel weer terugbetaalt, heb je een waterontharder in huis die voor extra woongenot zorgt. Een luxe die zeker niet overbodig is, maar wel heel gemakkelijk.

Ook interessant