Buitenschrijnwerk

Premie hoogrendementsbeglazing eind 2012 uitgeput

De Vlaamse Regering zette in juni 2009 6,8 miljoen euro opzij voor het subsidiëren van de plaatsing van dubbel glas in het sociaal patrimonium door socialehuisvestingmaatschappijen. Deze premie ken-de aanvankelijk weinig succes, wat de minister in antwoord op een schriftelijke vraag d.d. 13 januari van dit jaar nog weet aan het feit dat de socialehuisvestingsmaatschappijen nog bezig waren dossiers op te stellen. De minister stelde dat aan het toenmalige ritme en de gemiddelde raamoppervlakte per dossier allicht 3000 huizen zouden kunnen worden aangepakt.

Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) stelde hierover een aantal vragen aan Vlaams minister van Wonen en Energie Freya Vandenbossche (SP.A). In haar antwoord stelt de minister dat van het beschikbare budget ondertussen 719 woningen werden aangepakt, terwijl nog 58 dossiers in voorbereiding zijn. De minister schat dat er nog ruimte is voor 2300 woningen. Aan het tempo van 80 woningen per maand dat nu wordt gehaald zal eind 2012 wellicht het beschikbare budget uitgeput zijn.

Hoeveel aanvragen werden in totaal goedgekeurd en uitgevoerd? Om welk totaalbedrag gaat het?

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) heeft momenteel 81 dossiers ontvangen voor de aanvraag van een premie voor de vervanging van enkel glas naar hoogrendementsramen. Hiervan werden 73 dossiers goedgekeurd, goed voor 15.661 m² glas of een bedrag van 1.566.153 euro. Hiermee werd bij 719 woningen het buitenschrijnwerk vervangen. Verder heeft de VMSW – via het technisch nazicht en/of de financiële vastlegging – weet van 58 projecten in voorberei-dingsfase, goed voor nogmaals 3.356 woningen.

Wat is de gemiddelde oppervlakte van het te vervangen glas per dossier? Wat is de gemiddelde subsidie per dossier?

Op basis van de huidige aanvragen wordt ongeveer 22 m² per woning aangevraagd. De gemiddel-de subsidie per dossier komt neer op 21.454 euro, aangezien er een tussenkomst aangevraagd wordt voor gemiddeld een tiental woningen. Ongeveer de helft van de aanvragen betreft de ver-vanging in 1 woning. Twintig percent vraagt een premie aan voor 10 woningen of minder. Het overige kwart van de dossiers zijn grotere projecten met meer dan 10 woningen.

Wanneer voorziet de minister, op basis van deze gemiddelden, de uitputting van het voorziene subsidiefonds?

Met het resterend budget kan het enkel glas bij ongeveer 2.300 woningen worden vervangen. Het aantal woningen in gemelde projecten (waarvan dus al bekend is dat er dubbele beglazing zal worden geplaatst) overtreft nu reeds het nog beschikbare budget, wat wijst op het zeer grote succes van de premie. Van de 3.356 gemelde woningen zijn een 1.700-tal reeds aanbesteed en kan de uit-voering starten; de overige 1.650 woningen moeten nog gegund worden.

De effectieve aanvraag voor de subsidie kan pas worden gedaan nadat de werken zijn afgerond. Op basis van het huidige aantal aanvragen (à rato van gemiddeld 80 woningen/maand) zullen de middelen eind 2012 uitgeput zijn, wat samenvalt met de vooropgestelde einddatum van de subsi-die. Gezien het grote aantal meldingen wordt er echter een aanzienlijke stijging van het aantal aanvragen verwacht zodat een realistische inschatting eerder eind 2011 aangeeft als te verwachten einddatum.