Nieuwbouw

Préfabois en Tradeco begonnen met bouw van eco-resort Your Nature

Préfabois en Tradeco begonnen met bouw van eco-resort Your Nature
3D-ontwerp van de receptie
De twee Belgische bedrijven Préfabois en Tradeco zijn klaar om het eco-resort Your Nature in Antoing (Henegouwen) uit de grond te stampen. Préfabois is in haar ateliers begonnen met de productie van 34 vakantiewoningen van het type Lodge en 26 verblijven van het type Lake House. De eerste opleveringen zijn gepland voor het eind van dit jaar. Eind september begint Tradeco met de werken aan de eerste twee gemeenschappelijke gebouwen: de receptie en het gebouw voor het personeel.

Préfabois is een consortium van 6 Waalse bedrijven die actief zijn in de houtbouw. Het consortium werd opgericht voor het Your Nature-project. De ateliers van Préfabois draaien momenteel op volle toeren. Préfabois is begonnen met de productie van 34 vakantiewoningen van het type Lodge (41 m² - gelijkvloers) en 26 verblijven van het type Lake House (107 m² - één verdieping). De eerste verblijven worden vanaf het einde van 2018 geïnstalleerd op het domein van Your Nature, in het bos van Péronnes in Antoing. Het tempo wordt opgedreven vanaf de zomer van 2019, met meer dan één woning per dag. Uiteindelijk worden alle 188 vakantiewoningen van de eerste fase geïnstalleerd tegen december 2019.

Een ecologische en omkeerbare techniek

Préfabois gaat voor een korte keten, lokale productie en Waalse knowhow. Het hout dat gebruikt wordt voor de bouw van de huisjes wordt gewonnen in de Gaumestreek (in het zuiden van België) en in de Ardennen en wordt vervolgens verwerkt in de houtzagerij. De vakantiewoningen worden volledig driedimensionaal samengesteld in de ateliers van Préfabois, met alle nodige voorzieningen zoals verlichting, lavabo’s en kranen. Daarna worden ze in drie delen opgedeeld om ze per vrachtwagen te kunnen vervoeren.

Om de huisjes op het domein te plaatsen, doet Préfabois een beroep op een bewezen natuurvriendelijke techniek. Palen worden op een diepte van 10 meter vastgezet, zoals gigantische schroeven. Zo kunnen de woningen op 40 cm van de grond geplaatst worden om die niet te beschadigen. “Het is een omkeerbare oplossing, we laten de natuur in haar oorspronkelijke vorm”, legt Patrick Moutschen, een van de bestuurders van Préfabois, uit.

Préfabois en Tradeco begonnen met bouw van eco-resort Your Nature

Spitstechnologie en lokale knowhow

Om dit ambitieuze project te realiseren heeft Préfabois meerder technologieën ontwikkeld om de elementen in 3D te ontwerpen. Een twintigtal van hun eigen ingenieurs heeft aan dit ingewikkelde project meegewerkt. “We hebben ons laten inspireren door de automobielindustrie. Het Your Nature-project heeft ons ertoe aangezet om technieken te ontwikkelen die we vandaag ook gebruiken voor andere dossiers”, zegt Moutschen.

Tradeco: klaar voor de bouw van de eerste twee gemeenschappelijke gebouwen

Het bouwbedrijf Tradeco (Moeskroen) bereidt zich op zijn beurt voor om te beginnen met de bouw van de eerste twee gemeenschappelijke gebouwen van het eco-resort. Dat moet eind september gebeuren. Het gaat over de receptie van 454 m², die in een elegante en authentieke stijl wordt opgetrokken, en het gebouw voor het personeel van 611 m². Die gebouwen werden getekend en ontworpen door het architectenbureau Atelier de l’Arbre d’Or, onder leiding van Jean-Pierre Wargnies. De twee gebouwen moeten eind dit jaar klaar zijn. “We hebben alle studies afgerond en alle opties samen met het architectenbureau vastgelegd. De werken kunnen starten”, zegt Stéphane Delpire, een van de bestuurders van Tradeco.

Ook interessant