Vastgoed

Pré Wonen heeft beste corporatiewebsite van Nederland

Woningcorporatie Pré Wonen heeft de beste website uit de sector en is met een gemiddeld rapportcijfer van 8,2 de winnaar van de Woningcorporatie Web Monitor 2008. Vestia en Mitros maken de top 3 vol met respectievelijk een 7,8 en een 7,7. Gemiddeld behalen de corporatiewebsites een score van 6,5. Eén op de tien sites scoort onvoldoende. Met name op de dimensie vindbaarheid laat de sector nog kansen liggen (39% van de mogelijkheden blijft onbenut). Een opmerkelijke uitkomst is tot slot dat bij 32% van de corporaties hun huurvoorwaarden niet op site zijn terug te vinden.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de Woningcorporatie Web Monitor 2008 van USP Marketing Consultancy en adviesbureau voor effectief maatschappelijk ondernemen Between-us. De resultaten worden vandaag gepresenteerd in Hotel Arena te Amsterdam.

De top 10 van meest effectieve corporatiewebsites ziet er als volgt uit:

1.      Pré Wonen               www.prewonen.nl                 8,2
2.      Vestia                  www.vestia.nl                   7,8
3.      Mitros                  www.mitros.nl                   7,7
4.      Aramis                  www.aramiswonen.nl              7,6
5.      Vivare                  www.vivare.nl                   7,6
6.      Wonen Breburg           www.wonenbreburg.nl             7,5
7.      Parteon                 www.parteon.nl                  7,5
8.      Vidomes                 www.vidomes.nl                  7,3
9.      Eigen Haard             www.eigenhaard.nl               7,2
10.     De Nieuwe Unie          www.denieuweunie.nl             7,2


Pré Wonen heeft haar koppositie onder andere te danken aan de gebruikersvriendelijke structuur van de website. Daarnaast is de website met ruim 2.300 pagina’s vindbaar bij zoekmachines en wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de samenwerking met stakeholders zoals zorginstellingen en gemeenten.

Corporatiewebsites scoren gemiddeld een 6,5 op effectiviteit en laten dus 35% van de kansen die internet biedt onbenut. Er wordt het minst goed invulling gegeven aan de dimensie vindbaarheid (6,1) en het best aan de dimensie usability (6,9). De overige 2 dimensies, content en functionaliteit scoren respectievelijk een 6,4 en een 6,5. Hier liggen belangrijke verbeterpunten die corporaties op korte termijn kunnen oppakken om verbeteringen te realiseren die leiden tot kostenbesparingen, meer effectiviteit, betrokkenheid en waardering van huurders en stakeholders.

Over de Woningcorporatie Web Monitor

De toegenomen aandacht van woningcorporaties voor maatschappelijk rendement enerzijds en het belang van internet anderzijds, vormden voor USP Marketing Consultancy en adviesbureau voor effectief maatschappelijk ondernemen Between-us de aanleiding om de prestaties van woningcorporaties op internet te analyseren. Hoe klantvriendelijk zijn de websites van corporaties, kunnen huurders online goed hun weg vinden en wordt er ook nuttige informatie geboden aan stakeholders zoals zorginstellingen en de gemeente? De websites van 50 woningcorporaties zijn hiertoe begin 2008 onderworpen aan een expertanalyse op basis van 44 criteria, die zijn terug te herleiden naar de 4 dimensies vindbaarheid, usability, content en functionaliteit. De uitkomsten van deze analyse zijn vervolgens naast de cijfers van de meest recente USP Bewonersscan gelegd zodat de verwachtingen van huurders konden worden afgezet tegen de daadwerkelijke online dienstverlening die corporaties bieden. Vraag een gratis onderzoeksrapport aan via emke@between-us.nl of verschoor@usp-mc.nl.

Rapportage op maat

De Woningcorporatie Web Monitor bevat de algemene uitkomsten van de effectiviteit van corporatiewebsites. Voor corporaties die meer inzicht willen in de specifieke uitkomsten, conclusies en aanbevelingen voor hún organisatie hebben USP Marketing Consultancy en Between-us de Website Prestatie Index 2.0 ontwikkeld. USP en Between-us onderzoeken de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van een corporatiewebsite ten opzichte van 5 ‘concullega’s’, bieden best practices en doen aanbevelingen om de effectiviteit te verhogen.