Keukens

Praktische tips voor meer natuurlijk licht in de keuken

Praktische tips voor meer natuurlijk licht in de keuken
De keuken wordt vaak gezien als het hart van de woning. Je maakt er niet alleen maaltijden klaar, maar brengt er ook veel tijd door met vrienden en familie. Niets kan de sfeer in de keuken zo sterk beïnvloeden als de hoeveelheid daglicht. Daarom delen we in dit artikel enkele praktische tips voor meer natuurlijk licht in de keuken. Dit maakt de ruimte nog aangenamer en levendiger!

Voeg een lichtstraat toe

Een lichtstraat is een constructie van glas en metalen steunen die boven het dak wordt geplaatst. Hierdoor stroom het licht van bovenaf de keuken binnen, wat de ruimte een stuk lichter maakt. Zit er nog een verdieping bovenop de woning, waardoor je hier geen lichtstraat kunt plaatsen? Laat de constructie dan plaatsen op jouw veranda of overkapping die grenst aan de keukenzijde. Dichte overkappingen houden erg veel daglicht tegen. Door hier een glazen dak of lichtstraat aan toe te voegen, stroomt het natuurlijke licht veel beter naar binnen en geniet je weer van een heldere keukenomgeving.

Kies voor extra grote ramen

Het formaat van de ramen in je keuken is van groot belang voor de lichtinval. Overweeg om extra grote of brede ramen te laten plaatsen die de hoeveelheid daglicht vergroten. Dit maakt de ruimte een stuk lichter en zorgt er tegelijkertijd voor dat de keuken veel ruimtelijker oogt. Twee vliegen in één klap!

Plaats een glazen scheidingswand

Een glazen scheidingswand kan zowel een stijlvolle als een functionele toevoeging aan de keuken zijn. Je kunt er de aangrenzende ruimte mee afsluiten zonder al het natuurlijke licht te verliezen. Een andere mogelijkheid is om een scheidingswand van glas te gebruiken voor je veranda of terrasoverkapping. Dit is de perfecte oplossing als een lichtstraat in het dak niet mogelijk is.

Houd de raambekleding luchtig

Als je gebruik maakt van raambekleding in de keuken, kies dan voor luchtige en transparantie opties. Zo kun je het daglicht optimaal benutten terwijl je nog steeds privacy behoudt. Kijk eens naar de mogelijkheden van jaloezieën, plisségordijnen of semi-transparante rolgordijnen. Vitrage is ook een mooie optie, mits het niet te dicht bij het kookgedeelte hangt. De stof is namelijk lastiger schoon te maken dan bijvoorbeeld vochtbestendige rolgordijnen en jaloezieën.

Gebruik veel lichte kleuren

Licht kleuren kunnen natuurlijk daglicht goed weerkaatsen, waardoor de ruimte nog lichter en ruimer aanvoelt. Gebruik daarom genoeg lichte tinten in jouw keuken. Wit heeft altijd het beste effect, maar ook lichte beigetinten en pastelkleuren zijn een goede optie.

Er zijn diverse manieren om meer natuurlijk licht in jouw keuken te brengen. Welke praktische tip spreekt jou het meeste aan?

Ook interessant