Algemeen

Prachtwijk merkt weinig van geldconflict

CDA en SGP denken dat minister Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie) wel een bemiddelaar kan gebruiken in haar conflict met koepelorganisatie Aedes. Vogelaar vindt dat niet nodig. Volgens haar hebben de woningcorporaties hun kans gehad. Zij trekt de regie, die ze had neergelegd bij de corporaties en gemeenten, weer naar zich toe.

Wat het paradepaardje moest zijn van het christelijk-sociale kabinet is verworden tot een prestigestrijd. Al drie kwart jaar overleggen woningcorporaties met Vogelaar over de financiering van het opknappen van de veertig achterstandswijken. Na al die tijd blijken de partijen er niet uit te komen.

Corporaties betalen over een periode van tien jaar 2,5 miljard euro aan herinrichting van de wijken. Een belangrijk onderdeel van die afspraak is het 'solidariteitsfonds', vindt Vogelaar. Rijke corporaties stoppen 750 miljoen euro in de pot, waaruit de woningbouwverenigingen met woningen in achterstandswijken geld kunnen halen.

Maar de rijke corporaties komen volgens hun ingediende plannen met geen 750 miljoen, maar slechts met 408 miljoen euro over de brug. De corporaties willen niet verder gaan.

Daarom gaat minister Vogelaar zelf het geld halen. Dit jaar 75 miljoen euro, via CFV, de toezichthouder op de woningcorporaties, en voor de jaren erna zoekt zij nog naar een manier.

Vogelaar riskeert een tijd- en geldverslindende juridische strijd. De corporaties hebben al laten weten dat zij elke heffing van de minister zullen aanvechten tot aan het Europese Hof.

Koepelorganisatie Aedes beweert dat het veertigwijkenplan door de houding van minister Vogelaar vertraging oploopt, omdat verhuurders er te veel door in financiële onzekerheid zijn gebracht om afspraken met gemeenten te kunnen maken.

Met die vertraging lijkt het wel mee te vallen, de werkzaamheden zijn in december al begonnen. De bewoners van de veertig 'prachtwijken' merken dan ook weinig van het conflict.

Dat de wijken opgeknapt moeten worden en ook hóe, daarover heeft nooit onenigheid bestaan. Het relatief kleine bedrag waarover de verhuurders en Vogelaar van mening verschillen zal geen roet in het eten kunnen gooien. Daarvoor vinden gemeenten, kabinet en corporaties het opkalefateren van de probleembuurten te belangrijk.

Het gevaar bestaat wel dat de rijke corporaties buiten de steden op hun geld zullen blijven zitten zolang de rechter geen einde heeft gemaakt aan het conflict met Vogelaar. Dat zou betekenen dat er weinig terechtkomt van de wens dat de corporaties veel nieuwe, liefst goedkope woningen bijbouwen. Daardoor zouden de starters búiten de steden weleens het gelag moeten betalen, in plaats van de stedelijke achterstandswijken.

Een directeur van een Drentse woningcorporatie zei vorige week dat 'als Vogelaar vasthoudt aan een heffing, er geen sociale huurwoning in Meppel en Emmen gebouwd wordt'.

Ook interessant


Build for Life