Nieuwbouw

Positief geroezemoes ondanks daling bouwvergunningen

Als marketingbureau met een specialisatie in de bouwsector volgt Essencia de bouwconjunctuur van zeer nabij. In de wandelgangen is 2011 met een licht positief geroezemoes gestart. Hoewel de recente publicaties van de bouwvergunningen daar niet echt reden voor geven.
In navolging van augustus en september werd er voor oktober 2010 eveneens een zeer laag aantal bouwvergunningen gerapporteerd. Er werden 2.766 bouwvergunningen voor woningen toegekend. Dit zijn 1.296 ééngezinswoningen en 1.470 appartementen (in 187 appartementsgebouwen).

In grafiek 1 en grafiek 2 kan afgelezen worden dat in oktober 2010 het laagst aantal bouwvergunningen uitgereikt werd voor 2009 en 2010. Duidelijk komt naar voren dat de terugval van de laatste 3 maanden te wijten is aan het feit dat de aanvragen in 2010 geconcentreerd zijn in de periode maart-juli 2010 door de afschaffing van de BTW-maatregel eind maart.

Grafiek 1: Aantal bouwvergunningen - woningen (x 1.000) - Bron: ADSEI


Grafiek 2: Procentuele vergelijking met overeenkomstige maand in 2009 - Bron: ADSEI


Cumulatief zijn er in 2010 nog altijd 14% meer bouwvergunningen toegekend als dezelfde periode in 2009, waar 2009 een terugval kende van -14% op jaarbasis.

Grafiek 3: Procentuele vergelijking met het vorige jaar - Bron: ADSEI


Voor 2011 blijven de vooruitzichten voor de woningbouwproductie gematigd positief, dit ondanks de sterke stijging die we in het voorjaar 2010 noteerden.
Vele van deze bouwvergunningen zijn aangevraagd en naar voren geschoven met het motief van het verlaagde BTW-tarief. Het blijft blijft echter een open vraag of al deze bouwvergunningen onmiddellijk (in 2011!) gaan resulteren in bouwprojecten. Zowel de stijgende inflatie (onder druk van de snel stijgende energieprijzen), als de stijgende rente zorgen ervoor dat de beschikbare middelen voor het afbetalen van een hypothecair krediet verminderen waardoor potentiële bouwheren / gezinnen hun bouw-/investeringsplannen zullen uitstellen en/of afstellen. Ook het ontbreken van nieuwe overheidsmaatregelen i.v.m. nieuwbouw woningbouw draagt bij aan ons gematigd optimisme.

Meer markt of marketinginformatie vindt u terug op www.essencia.be.

Ook interessant